Levélírás – angol gazdasági szaknyelv

0/14 lecke befejezve (0%)

Levéltípusok

Érdeklődő levél

Ez egy lecke előzetes

Vásárold meg a tanfolyamot, vagy jelentkezz be, ha már beiratkoztál rá, hogy megnézhesd a leckét.

Érdeklődő levél írása

Az érdeklődő levelek első 2 bekezdése tulajdonképpen egy bemutatkozó levél: miután leírod, hogy érdeklődni szeretnél, elmondod, hol láttad az információt és relevánsan bemutatkozol 2-3 mondatban.

Fontos, hogy a bemutatkozás releváns legyen: csak azt az információt add meg, ami a másik fél számára fontos lehet. Ha például egy biztonsági rendszerről szeretnél tájékozódni, fontos infó lehet, hogy mihez kell a rendszer (raktár vagy bolt őrzésére), milyen termékhez és hol van az a raktár, illetve bolt. Esetleg még az is, hogy mekkora épületekről van szó. Ez érdekelheti a biztonsági rendszerekkel foglalkozó céget.

Viszont nem érdekli őt ebben a szituációban az, hogy mikor alapítottam a céget és kik a főbb vásárlók.

Az érdeklődő levelek második felében történik meg az érdeklődés. Szépen leírod a kérdéseidet. Legfeljebb 4 kérdést szokás ezekben a levelekben feltenni. Arra figyelj, hogy a kérdéseidet változatosan tedd fel: használd az indirekt kérdéseket (a gyakorló leckében felelevenítheted tudásod az indirekt kérdésekkel kapcsolatban).

Ne azt írd le, hogy:

How often can you deliver?

How shall we pay?

How many products can you deliver?

Can we get a discount?

Hanem így fogalmazz:

How often can you deliver? (sima kérdés, marad úgy, ahogy van)

I would like to know how we shall / we have to pay. (indirekt kérdés 1)

Could you inform me, if we can get a discount? (indirekt kérdés 2)

Can you tell me, how many products you can deliver? (indirekt kérdés 3)

A mintalevélben külön színekkel jelöltem a szerkezeti egységeket. A piros jelzi a kezdő mondatot, kékkel jelöltem a releváns bemutatkozó részt – ami ahhoz kell, hogy megfelelő információkat kapjak majd a válaszlevélben. Zöld színnel látható a levél érdeklődő része.

Az alábbi típusmondatokból könnyen összeállíthatsz egy érdeklődő levelet:

Az alábbi fájlban 30 olyan kérdést találsz, amik gyakran szerepelnek érdeklődő levelekben. Fogalmazd meg őket angolul úgy, hogy egy közvetett kérdést (indirect question) kapj. A közvetett kérdések gyakori bevezetőit használd:

  • I would like to know, …
  • I need some information about, …
  • Could you tell me, …
  • Could you inform me, …
  • I have no information about, …
  • I do not know, …

Az alábbi fájl tartalmazza a megoldást. Ellenőrizd le, hogy jól gondolkodtál-e. A kérdéseket bevezető kifejezések tetszőlegesen variálhatók.