A FELKÉSZÜLT VIZSGÁZÓ

 

A legutóbbi nyelvvizsgáztatás alkalmával teljesen váratlanul egy üzenetet kapott a vizsgáztató társam egy kollégánktól, aki rendszeresen készít fel diákokat, hallgatókat általános és szakmai nyelvvizsgára. Mint utóbb számomra kiderült, ezek a fiatalok rendszeresen nálunk kötnek ki, amikor eljönnek a nyelviskolába vizsgázni.

Az üzenet lényege az volt, hogy a vizsgázók nagyon pozitívan élik meg a vizsgát, nem egy kínszenvedés nekik, hanem egy jó élmény.

Vizsgáztatói szemmel

 

Az egyik vizsgáztatói továbbképzés alkalmával (sok-sok évvel ezelőtt) a trénerünk többször is kihangsúlyozta, hogy a vizsgázónak ez a 15 perc (a szóbeli nyelvvizsga) jelent mindent. Vagy legalább is nagyon sokat. A diploma kézhezvételét, plusz pontot az egyetemi felvételinél, előléptetést vagy fizetésemelést a munkahelyen. Esetleg egy saját maga által kitűzött cél elérését.

Mivel a vizsgázó számára ez a 15 perc ilyen fontos, igyekezzünk mi, vizsgáztatók minden segítséget megadni, hogy ne rajtunk múljon a vizsgázó sikere. Legyünk türelmesek. Figyeljünk oda arra, amit mond. Segítsük a kérdéseinkkel. Ne arra világítsunk rá, hogy mit nem tud (még), hanem azt „szedjük ki” belőle, amire a nyelvi szintjén képes.

Ha izgul, nyugtassuk meg egyszerűbb kérdésekkel. Ha leblokkol, segítsük a kommunikációt. Legyünk megértőek – és még sorolhatnám, mi mindenre kell odafigyelni egy vizsgáztatónak.

Ez a pozitív élmény egyik része.

A másik része a vizsgázó felkészültsége. Az üzenetet küldő kolléganő tanítványai (akiknek a szóbeli vizsga egy pozitív élmény) egytől egyig felkészülten jönnek vizsgázni.

Itt nem arra gondolok, hogy mindent tudnak. Olyan nincs is.

Mivel egy nyelvvizsga nem azt méri, mindent megtanultál-e, hanem azt, meddig jutottál el a nyelvtanulásban. Ők eljutottak a középfokú nyelvtudásig, de a pozitív élményhez szerintem az is hozzátartozik, hogy nem izgulnak (annyira), nem lepődnek meg és nem sokkolódnak a feladatoktól.

Mert pontosan tudják, mit kell csinálniuk. Tudják, hogy mi a lényeg egy szituációs feladatnál. Begyakorolták, hogy nincsenek 1-2 szavas ’igen-nem’ válaszok – akkor sem, ha a vizsgáztató véletlenül eldöntendő kérdést tesz fel.

És ettől máris nem egy kérdezz-felelek lesz a vizsga, hanem egy beszélgetés, amelyben mindkét fél egyenrangú. (bármilyen furcsán hangzik is)

 

15 perc

 

Abszolút tudatosulnia kellene mindenkiben, aki nyelvvizsgára jelentkezik, hogy mindössze 15 perce van arra, hogy meggyőzze a vizsgáztatókat a B2-es szintű nyelvtudásról.

Itt 2 vadidegen embert kell meggyőzni, akik nem tudják, hogy Te egy visszahúzódó, félénk ember vagy – és ezért vagy szűkszavú – ők azt fogják látni, hogy nehézkesen beszélsz, sokat gondolkodsz és röviden válaszolsz. Egyik sem a sikeres vizsgázó jellemzője.

15 percbe nem fér bele, hogy gyakorlás nélkül mész el szóbelizni. Nem gyakorlod be, hogy a kérdésekre legalább egy összetett mondattal válaszolj. Nincs legalább 10-15 kulcsszó a témákhoz.

Amikor önállóan kell beszélned egy témáról (legyen az grafikon a szakmai nyelvvizsgán vagy egy téma önálló kifejtése az általános vizsgán) azt sem tudod, mivel kezd a mondanivalódat, mert egyszer sem gyakoroltad ezt a részt. Ha lassan beszélsz és ott kezdesz el gondolkodni, mit is mondj, nem fogod tudni végigmondani, amit akarsz.

Az sem fér bele, hogy a sikertelen vizsga után a következő vizsgadíj befizetésén kívül nem teszel mást, csak a szerencsében bízol.

 

A szerencsében ne bízz.

Aki évek óta vizsgáztat, 5 mondat után el tudja dönteni, van-e B2-es tudásod vagy sem.

A sikeres felkészülésnek egyik eleme a nyelvtudás. A másik, legalább ilyen fontos elem pedig az, ha tisztában vagy a vizsgafeladatokkal. Ha időt szánsz a gyakorlásra és segítséget is szerzel, a sikeres vizsgán kívül egy jó élménnyel is gazdagodhatsz.

Soha ne menj úgy vizsgázni, hogy nem tudod, mi vár ott Rád.

Sokan vannak, akik bevállalják, hogy egyedül készülnek fel egy nyelvvizsgára – vagy próba szerencse alapon úgy gondolják, jó jegyük van angolból vagy németből, és jelentkeznek nyelvvizsgára. Felkészülés nélkül.

Egy vizsga sikerességéhez azok a stratégiák is hozzájárulnak, melyekkel az egyes feladatokat meg kell oldanod. Lehet, hogy jó angolos vagy, de kifog rajtad az önálló témakifejtős feladat, mert nincs szerkezete a mondanivalódnak, így hamarabb elfogy az ötlet.

Egyedül nehéz begyakorolni az interaktív feladatokat, tehát előbb-utóbb találnod kell valakit, aki segít.

Lépjünk szintet a nyelvtanulásban facebook-csoport többek között ezekre az esetekre jött létre. Ha csatlakozol a csoporthoz, egyszerűen teheted fel a kérdéseidet a feladatokkal, témákkal kapcsolatban – akár angol vagy német nyelvet tanulsz, akár tanítod ezeket az idegen nyelveket.

Amennyiben kifejezetten a gazdasági szaknyelvek érdekelnek (angol és német), akkor a @szaknyelvtrening Facebook-oldal lehet hasznos a számodra.

Sikeres felkészülést!

Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kapcsolódó cikkek

A próbavizsga

A próbavizsga

Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

6. témakör: Értékesítés

6. témakör: Értékesítés

Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

Csöbörből vödörbe?

Csöbörből vödörbe?

Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

Levélírás 7 napos kihívás

Levélírás 7 napos kihívás

7 napon keresztül kaptál 1-1 kérdést az angol és a német üzleti levelek írásával kapcsolatban. Ha derekasan végigcsináltad a kihívást, bizonyára kíváncsi vagy a megoldásokra is. A bejegyzésben megtalálod a kérdéseket és a megoldásokat is.

10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.