A Zöld út nyelvvizsga –

ahogy egy vizsgáztató és felkészítő nyelvtanár látja

2.rész

 

Legutóbb vizsgáztatói szemszögből írtam néhány információt erről a szakmai nyelvvizsgáról.

Most nézzük meg, mire kell odafigyelned az egyes feladatoknál.

 

Szakmai társalgás

 

Fontos, hogy az egyes témákat összefüggéseiben is átlásd: pl a kereskedelem témánál legyen fogalmad a kereskedelmi egységekről, eladásösztönzési formákról, a rendelés során előforduló kifejezésekről, az online kereskedelemről– és arról is, hogy ha nem vagy elégedett egy termékkel mi a reklamáció folyamata.

Az elmúlt 20 év felkészítői munka bebizonyította számomra, hogy a gondolattérképek a tuti megoldás. Egy témához mindent összeszedni (legalább is ami a B2-es vizsgához kell): szavakat, kifejezéseket, ötleteket. És természetesen ezeket át szoktuk beszélni, többször is. Így körbe tudjuk járni a témákat.

Amit ennél a vizsgafeladatnál értékelnünk kell, az a szókincs – és természetesen a szakmai jártasság. Utóbbi nem feltétlenül egy szakkönyvből megszerzett ismeretet takar. A saját tapasztalatok, amit magad körül látsz, szintén sokat tud segíteni.

 

Szakmai szituáció

 

A Zöld út nyelvvizsgán le van írva a feladatnál, hogy mit kell csinálnod, miről kell beszélned, mit kell kérdezned az adott szituációban. Vannak olyan feladatok, ahol még példákat is adnak. Ott annyi dolgod van csak, hogy valahogy mondatba illeszd azt, ami le van írva.

Amennyiben olyan feladatot ’húzol’, ahol nincsenek példák, ott erősen a szakmai tudásodra kell támaszkodnod. Például hogy mi jellemez egy jó weboldalt vagy mivel lehet ösztönözni egy cégnél a munkatársakat. Itt nem mindegy, mit válaszolsz.

Épp ezért ha átnézted a szakmai témákat, az már félsiker. A teljes sikerhez az is kell, hogy a szituáció tényleg az legyen, amit mérnie kell: egy életszerű helyzetben – pl. egy külföldi üzletfél látogatása – megfelelő módon tudj kommunikálni. Reagálj, kezdeményezz, mondd el a véleményed, kérdezz vissza, stb.

És ezeket a megfelelő nyelvi elemek segítségével tedd.

Ezt nehéz egyedül gyakorolni. Ha vizsgázni mész, ezen a ponton mindenképpen szükséged lesz segítségre, akivel gyakorolhatod a reakciókat, váratlan helyzeteket.

Grafikonelemzés

 

A legnagyobb rejtély számomra.

Ez a feladat 100%-ban kiszámítható: van 4 féle grafikon, ezeknek a leírásához 90 %-ban ugyanazokat a szavakat kell használnod és ugyanarra a szerkezetre tudod ráhúzni mindegyiknek az elemzését.

Felkészülés szempontjából piskóta. Ráadásul ez egy monológ, tehát nem fognak kizökkenteni, megtéveszteni a vizsgáztató kérdései – teljes mértékben fel tudsz készülni a feladatra.

Mégis ez a vizsgarész megy a leggyengébben – a vizsgázók többségének. Pedig ez az a vizsgarész, amire gyengébb nyelvtudással rendelkezve is simán és jól fel lehetne készülni.

A felkészülés annyiból állna, hogy megtanulod a szavakat, megnézed, milyen szerkezete van egy grafikonelemzésnek – és gyakorolsz.

Az igaz, hogy előfordulnak nehezen értelmezhető ábrák, de ha megvan az előzőekben említett 2 dolog (szókincs és szerkezet) nem okozhat problémát, hogy legalább főbb információkat le tudj olvasni a grafikonról.

Hallásértés

 

A rettegett. Ez az a vizsgarész, ahol azt szoktam mondani: meghallgathatunk mi gyakorlás során 500 hangfelvételt, ha a vizsgán egy 501-dik lesz – témáját, sebességét, kiejtését stb tekintve.

Persze nem kell elkeseredni és megijedni. Egyrészt azért, mert ez a készség nagyon jól fejleszthető. Ezt tapasztalatból mondom. Ha rendszeresen foglalkozol vele, akár napról napra is észreveheted a fejlődést.

A rendszeresség azt jelenti, hogy (majdnem) minden nap és többször meghallgatod ugyanazt a szöveget. Nem elég 2-szer meghallgatni és kitölteni a gyakorló feladatot, majd jöhet a következő. Ennek nem sok értelme van.

Másrészt azért nem kell megijedni, mert a témák adottak. Ha megvan a témákhoz tartozó szókincs, és még tájékozott is vagy a világban zajló gazdasági eseményekben, nem lehet olyan nehéz akadály a hallásértés feladat.

Az is könnyít a helyzeten, hogy az egyik feladat mindig környezetvédelmi témájú – nem érhet meglepetés, főleg, ha a felkészülés során a környezeti problémákkal is foglalkoztál.

Ráadásul a környezettel kapcsolatos feladat mindig igaz-hamis – elég jó eséllyel lehet tippelni is, ha végképp nem jössz rá, melyiket kell választanod.

A sikeres szóbelihez itt egy minimális 40 %-ot kell elérned. Pontokban kifejezve: minimum 8 pontot kell összeszedned a 20-ból ahhoz, hogy ne legyen kuka a szóbelid. Ez nem rossz, pláne, ha belegondolsz, hogy az igaz-hamis feladatból általában 8 pontot össze is lehet gyűjteni. Így a másik feladatot sem kell feltétlenül maximális pontra megoldani.

Olvasott szövegértés

 

Szókincs, szókincs, szókincs. Azért is jó, ha ez megvan, mert az egynyelvű szótár – amit a vizsga írásbeli részén használhatsz – csak akkor lesz igazi segítséged, ha érted is az idegen nyelvű magyarázatokat.

Ezenkívül azért is jó, ha megvan, mert egy szakmai szöveg jó eséllyel tartalmazni fogja azokat a kifejezéseket, melyeket a témákhoz már megtanultál. Például a hitelkártyával való visszaélésekről szóló szöveg biztosan tartalmazza azokat a kifejezéseket, amiket az online banking, banki szolgáltatások témakörben megismertél.

Nagyon fontos a gyakorlás. Nemcsak azért, hogy minél több témáról olvass és szerezz információkat (a szövegekből tanulni is lehet, jó, ha tényleg megnézed, miről szól).

Hanem azért, mert a szövegekhez tartozó feladatok sikeres megoldásához egyfajta stratégiát kell használnod (hogyan állsz neki, mit kell leírni, hogyan lehet valamit röviden megfogalmazni). A stratégia rutinszerű használatát pedig gyakorlással tudod megszerezni.

A jó hír, hogy a nyelvvizsgaközpont sok gyakorló anyagot tud a rendelkezésre bocsájtani ehhez.

Táblázatelemzés

Grafikonelemzés pepitában. Ennél a feladatnál a grafikonelemzéshez megtanult szavakat, szerkezetet 100 %-ban hasznosítani tudod. 2 új szó van, amit meg kell tanulnod: sor, oszlop.

Ennyi. Amire oda kell figyelned, hogy ez egy írásbeli feladat. Ez azt jelenti, hogy pontosabban, választékosabban kell fogalmaznod. És kézzel kell írni. Amit szintén gyakorolni kell a mai világban. Ha lassan írsz, időt veszítesz. Ha csúnyán írsz, esetleg pontokat. Nem azért, mert csúnyán írsz, hanem mert nem értik majd, amit írtál.

Annyi csavar van a feladatban a grafikonokhoz képest, hogy meg van adva 10 szó, amit bele kell fogalmaznod a táblázatelemzésedbe. Ez megint gyakorlás és szókincs kérdése. Nem érdemes úgy odamenni a vizsgára, hogy nem írtál egyetlen ilyen feladatot és azt nem ellenőrizte le valaki.

Ez tipikusan olyan feladat, amit ’utcáról beesve’ nem lehet jól megcsinálni. Hacsak nem ebből élsz, és napi szinten elemzel írásban statisztikákat.

 

 Levélírás

 

A szakmai szituáció írásbeli változata – amennyiben tisztában kell lenned az egyes helyzetekben használatos nyelvi elemekkel (bemutatkozás, érdeklődés, reklamáció stb.). Mindent tudsz hasznosítani, amit a szituációhoz és a szakmai témákhoz megtanultál, gyakoroltál.

Abban is hasonlít a szituációkhoz, hogy meg vannak adva a szempontok, amikről írnod kell. A szempontokhoz vagy van példa, vagy nincs. Ez változó. Itt megint arra van szükség, hogy a szakmai témákkal is tisztában legyél (pl. tudd, hogy a ’fizetési feltételek’ alatt mit kell érteni).

Nagy könnyebbség, hogy a Zöld út vizsgán csak leveleket kell írni. Üzleti leveleket, melyeknek a szerkezetét jól be kell gyakorolni, hogy a vizsgán akár 20 perc alatt meg tudd írni az 5-6 féle közül valamelyiket.

A szókincsen kívül a stílus az, ami még nagyon fontos. A hivatalos levelek szerkezete, megszólítása, elköszönése eltérő a magyar hivatalos, üzleti levelekétől. A felkészülés során itt sem árt, ha egy hozzáértő személy átnézi a leveleidet. Egyedül nehéz megítélned, hogy jókat írtál-e.

 

Felkészülés

 

A gyakorláshoz sok gyakorló feladat elérhető a vizsgaközpont honlapján. Főleg az írásbeli vizsgarészhez (olvasott szövegértés, táblázatelemzés, levélírás). A gyakorló feladatok viszont nem mindig tartalmaznak magyarázatot, csak a megoldásokat tudod összevetni.

A közel 20 éves vizsgáztatói, nyelvtanári és felkészítő tanári tapasztalatokból olyan anyagokat állítottam össze a levélírás és táblázatelemzés feladatokhoz, melyek segítségével nem csak gyakorolhatsz hanem meg is tudod tanulni az ismereteket.  A magyarázatok mellett mintamegoldásokat, ellenőrző listás és visszaküldhető feladatokat is találsz.

A szóbeli vizsgarészre már nem ilyen egyszerű a felkészülés. A hatékony és sikeres technikák, kommunikáció begyakorlásához nem csak tananyag kell – pl. az egyes témákhoz – hanem egy partner is, akivel szóban is gyakorolhatod a kérdéseket, szituációkat.

A weboldalamon (szaknyelv.sensei.hu) olyan felkészítő anyagokat találsz, melyek teljes mértékben lefedik a szóbeli vizsgarészhez szükséges ismereteket. Arra is találsz lehetőséget, hogy a gyakorláshoz igénybe vedd a segítségemet.

A magyarázatokkal és gyakorló feladatokkal a gazdasági szaknyelvet tudod elsajátítani. A konzultációkkal és ellenőrző feladatokkal pedig a vizsgára tudsz felkészülni.

Sikeres felkészülést!

Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kapcsolódó cikkek

A próbavizsga

A próbavizsga

Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

6. témakör: Értékesítés

6. témakör: Értékesítés

Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

Csöbörből vödörbe?

Csöbörből vödörbe?

Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.