A próbavizsga

Szakmai, nyelvtanári szemszögből elengedhetetlen akkor, ha

-Te nem tudod meggyőzni a tanulódat a tényleges képességeiről, mert Rád nem hallgat (hiába mondod, hogy menjen, mert felkészült, vagy hiába mondod neki, ne menjen vizsgázni, mert még nem tart ott)

-külsős „szakértőket” – pl. szülőket kell meggyőznöd arról, hogy a csemete készen áll / nem áll készen egy nyelvvizsgára

-Te magad nem vagy vizsgáztató, így nem feltétlenül tudod objektíven és jól felmérni a tanítványod szintjét.

Ilyenkor mindenképpen érdemes élni a próbavizsga lehetőségével.

De miért lehet hasznos egy próbanyelvvizsga a nyelvtanulóknak?

Mondjuk azért, mert PRÓBÁRA TEHETED A TUDÁSODAT. Nem csak azt a tudást, ami a nyelvtanulás eredménye. Hanem azt a képességedet is, hogy vajon eszedbe fog-e jutni a válasz. Tényleg elsajátítottad annyira az anyagot, hogy gond nélkül kommunikálsz bármelyik témáról?

Tényleg tudsz válaszolni a kérdésekre szinte azonnal, várakozás, keresgélés, időhúzás nélkül? Ne feledd, egy szóbeli nyelvvizsgán 15 perced van arra, hogy a bizonyíts. Ebbe nem fér bele, ha másodpercekig gondolkodsz egy válaszon.

 

Az is lehet egy szempont, hogy a próbanyelvvizsgán MÁS ELŐTT TESZED MAGAD PRÓBÁRA. A saját tanárod is bizonyára fel tudja mérni a tudásod, de valószínűleg fél szavakból is megértitek egymást – de mi van egy kívülállóval? Ő is ugyanúgy érteni fogja, amiről beszélsz?

Elég pontosan fogalmazol, és a nyelvtan is elég lesz a szinthez?

Az sem elhanyagolható a próbanyelvvizsgával kapcsolatosan, hogy TÉT NÉLKÜL teszed magad próbára. Az itt elért teljesítményen nem múlik az égvilágon semmi. Ha leblokkolsz, vagy valami nem jut eszedbe, az semmilyen negatív következménnyel nem fog járni.

Egy próbanyelvvizsga mindenképpen OLCSÓBB, mint egy éles. A díj töredékéért kaphatsz egy objektív visszajelzést a teljesítményedről, szintedről – még mielőtt befizeted a nyelvvizsga díját (és sikertelen vizsga esetén kidobsz az ablakon 40 000-50 000 forintot) . Vagy ha már befizetted, akkor megtudhatod, mi az, aminek még gyorsan utána kell nézned.

A próbanyelvvizsga segíthet Neked abban, hogy A JÓ DÖNTÉST HOZD MEG: belevágsz, jelentkezel a nyelvvizsgára, mert most már tudod, hogy menni fog. Ha bizonytalan vagy, dönthetsz úgy is, hogy még gyakorolsz, és csak a következő vizsgára jelentkezel.

Az ember általában tart az ismeretlentől, a bizonytalan helyzetektől. Ezek általában félelmet váltanak ki. „Úgy félek a vizsgától” – mondják sokan. De miért? Hiszen nem lesz bajuk, nem törnek az életükre, de még csak nem is fog fájni.

A próbavizsgán minden úgy történik, mint ez éles vizsgán. Ha megcsinálod, pontosan látni fogod, mi történik majd, hogyan követik egymást a feladatok, és azok mennyi időt vesznek igénybe. NEM A BOZONYTALANBA UGRASZ BELE, nem fogsz félni.

Az egyetemen történt, hogy a hallgatóimnak éppen a szakmai idegennyelv szóbeli vizsgájáról beszéltem, amikor megkérdezték, hogy mi történik majd a vizsgán. Nem a témákra voltak kíváncsiak, hanem arra, hogy hogyan zajlik a szóbeli vizsga. Azt feleltem, hogy ugyanúgy, mint bármilyen szóbeli vizsga, bejönnek, beszélnek, kimennek. Nem értették. Lépésről lépésre kellett nekik elmagyaráznom a vizsga menetét. Kiderült, hogy a covid időszakban érettségiztek – abban az évben nem voltak szóbeli érettségik. Az egyetemen pedig csak 2. évesek voltak, és nem volt szóbeli vizsgájuk.

A vizsga menetének ismeretén kívül az is fontos lehet, ha tudod, melyik feladat mit takar. Így hatékonyabban is tudsz felkészülni az egyes feladatokra, hiszen TUDNI FOGOD, MIT VÁRNAK EL TŐLED. Nem mellesleg a vizsgán is tudni fogod, hogy mi van még hátra a feladatokból.

Ennek eredményeképpen az energiáid nem arra pazarlódnak, hogy izgulsz, és próbálsz úrrá lenni a bizonytalanságodon, hanem abban segítenek, hogy a lehető legjobban oldd meg a feladatokat.

A legfontosabb szempont mind közül: SZEMÉLYRE SZABOTT VISSZAJELZÉST KAPHATSZ a teljesítményedről. Az éles vizsga után csak egy pontszámot vagy egy százalékos adatot fogsz látni az eredménylapon. Sikertelen vizsga esetén ezzel nem sokra mész, mert nem fogod tudni pontosan, hogy min kell javítanod.

Az éles vizsgán sajnos nincs arra lehetőséged, hogy megkérdezd a vizsgáztatót „milyen lett?”, „sikerült?”, a próbavizsgán viszont igen. Ez pedig LEHETŐSÉGET AD Neked ARRA, HOGY még ÁTNÉZD, GYAKOROLD azt, AMI NEM MENT.

Sikeres vizsgát!

    Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

    0 hozzászólás

    Egy hozzászólás elküldése

    Kapcsolódó cikkek

    6. témakör: Értékesítés

    6. témakör: Értékesítés

    Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

    Csöbörből vödörbe?

    Csöbörből vödörbe?

    Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
    Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.

    Egyedül nem megy

    Egyedül nem megy

    Nyelvvizsgára készülsz? Esetleg szakmai nyelvvizsgát szeretnél tenni? Tudod, melyik a legnehezebb feladat? A szakmai szituációs feladat. A bejegyzésből azt is megtudhatod, miért.