Miért olyan nehéz megszólalni idegen nyelveken?

 

Sokan teszik fel a kérdést. És sokan küzdenek a problémával. A tanárkereső oldalakon sok hirdetésben kimondottan „beszédcentrikus” nyelvórákat szeretnének az idegennyelvet tanulók.

Ezek szerint az megy a legkevésbé – vagy arra van nagyobb igény. Magam is észrevettem, hogy az egyetemi hallgatók – bár sok-sok év nyelvtanulás van mögöttük – szintén a gördülékeny beszéd hiányosságaival küzdenek.

 

 Miért nehéz?

 

Több oka is lehet annak, hogy ez miért van így – kezdve a tanári hozzáállástól (sokszor még mindig a nyelvtant sulykolják), a diákok félénkségén át a nagycsoportos oktatásig.

Mindezektől függetlenül miért jelent problémát a gördülékeny szóbeli kommunikáció hiánya?

Egyrészt, mert egy ördögi körben vagy: nem mersz megszólalni, mert nincs elég szókincsed, ezért lassan reagálsz – ezért inkább nem szólalsz meg. Vagy csak nagyon nehezen.

Azért is jelent problémát, mert ez az a készség, amit nem tudsz egyedül gyakorolni. Egy ideig el lehet lenni saját praktikákkal, de előbb-utóbb eljön az a pont, amikor interakcióra lenne szükséged, hogy lásd, egyáltalán értik-e, amit mondasz.

Problémát jelenthet az aktív szókincs és/vagy az ötlet hiánya is. Jó dolog a szótanulás, de ha nem használod aktívan a megtanult szavakat – előbb-utóbb elfelejted őket és ugyanott leszel, ahonnan elindultál: folyton keresed a szavakat, ezért lassan reagálsz, beszélsz.

Hiába van azonban jó szókincsed, ha nincs ötleted 1-1 témával kapcsolatban, amiről beszélni tudnál.

Mi a tévhit?

 

Az egyik, ha sorozatokat nézel. Az tök jó, ha megértesz mindent, ami a filmekben elhangzik, de önmagában ettől még nem fogsz folyékonyabban beszélni.

A nyelvtanulás folyamatában az első sikerélmény (az 1. szint), amikor megérted, hogy mások mit mondanak. Ha 0 idegennyelvi tudással külföldre mész, az első lépés (sok idő elteltével) az lesz, hogy érted, amit olvasol.

Aztán megérted azt is, amit hallasz. Majd ezután Te is megfogalmazol gondolatokat – először írásban, mert úgy át tudod gondolni a mondanivalódat. A legfelső szint az, amikor szóban is el tudod mondani, amit akarsz.

A sorozatok nézése szóbeli gyakorlás nélkül először a szókincsedet fogja fejleszteni. És nyilván kell hozzá az interakció, hogy tényleg javuljon a beszédkészséged.

A másik tévhit – szerintem – amikor valaki csak attól vár fejlődést, hogy kizárólag anyanyelvi tanártól szeretne beszélgetős órákat venni. A rengeteg előny (szép kiejtés, naprakész szavak, a kényszer, hogy mindent idegennyelven kell mondanod) mellett ennek megvan az a hátránya, hogy ő nem biztos, hogy tudni fogja, Neked mi a problémád. (Például, hogy ’tükörfordítod ’ a magyar gondolataidat) Bizonyos dolgokat miért úgy mondasz, ahogy mondod.

Ezen kívül, ha Te nem vagy felkészült, és nincs meg a beszélgetős órához a szókincsed, abból nem biztos, hogy tanulni fogsz, ha minden 3. szót a tanár mond meg Neked vagy talál ki helyetted.

Hogyan fejleszthető?

 

Miután évek óta azt tapasztalom, hogy az egyetemre bejövő fiatalok nagy része szintén azzal küzd, hogy nehezen megy neki a beszéd (mert a középsuliban nem beszélgettek, inkább a nyelvtanra fókuszáltak, vagy mindig volt egy szószóló az osztályban, aki elhappolta az alkalmat a szabad beszédre) a nyelvtant háttérbe szorítva a beszélgetésre helyezzük a hangsúlyt. Például így:

  • Adott témával kapcsolatban mondja el, ami eszébe jut.
  • A kérdéseimre adott válaszait (akár ’igen’, akár ’nem’) indokolja meg. Bármilyen kérdésre, bármilyen indok elfogadható…
  • Kedvencem a szómagyarázat. írjon körül egy szót, kifejezést, vagy a körülírásból ismerje fel a szót.
  • Mondjon véleményt egy dologról – és itt (is) mindig el kell mondanom, hogy nem muszáj az igazat mondani. Az most nem releváns – az a lényeg, hogy beszéljen, használja a megtanult szavakat, kifejezéseket.

Az is fontos, hogy minél több infót kapjanak egy témához, hogy legyen mondanivalójuk, hiszen az anyanyelvünkön is nehéz olyan témáról beszélgetni, amit nem ismerünk.

 

Mit csinálj?

 

A szavakat egy téma köré rendezve tanuld. A legjobb, ha gondolattérképeken összeszeded az adott témához fontos szavakat. De mi legyen a téma?

 

  • Válassz egy témát

Ha nyelvvizsgára készülsz, akkor az egyik nyelvvizsgás téma – mondjuk amelyik a legnehezebb Neked.

    Ha kedvtelésből tanulsz idegennyelvet, akkor válassz egy témát, ami érdekel (pl. sport), ami aktuális (koronázási ünnepség), vagy amiben kevésbé vagy otthon.

    OK, de ha nem vagyok benne otthon, honnan tudjam, mit mondhatok róla?

     

    • Nézz utána a kiválasztott témának

    Újságcikkekben, rövid internetes videókban, a hírekben – csak hogy tájékozott legyél.

     

    • Gondolkozz el a témán

    Ha megvan a téma, kigyűjtötted a szavakat, és megtanultad őket, meg is oszthatod a véleményedet a témával kapcsolatban.

    De hogyan tanuld meg a szavakat?

     

    • Készíts szókártyákat

      Szerintem a szókártyák (igazi, fizikai vagy virtuális, interneten) nagyon hatékonyak. Egyszerre max. 10 szót tanulj meg, és mindig ismételd át a korábbi szavakat is.

      A szókártyák előnye, hogy mindig ott lehetnek Veled – a buszmegállóban, várakozás közben, az egyetemi előadások szünetében vagy lyukasórában, utazás közben stb. 5 percet is érdemes kihasználni arra, hogy átpörgeted őket.

      • Szedd össze a gondolataidat

      Miután megtanultad a szavakat, cikkeket is olvastál a témában, kisfilmeket is néztél, esetleg podcast-okat is hallgattál, már össze is tudod foglalni a témához tartozó fontos infókat. Sőt, véleményt is tudsz alkotni , kérdéseket is tudsz feltenni a témával kapcsolatban.

      De kinek tegyél fel kérdéseket?

       

      • Keress valakit, aki segít

      az interkatív dolgokban. Egy segítő csoporttársat, egy jóbarátot de leginkább egy nyelvtanárt, aki pontosan tudja, milyen kérdéseket tegyen fel Neked ahhoz, hogy az adott téma szavait használd a válaszaidban. És mivel ismered ezeket a szavakat, sőt, a témát is, sokkal könnyebben fog menni a szóbeli kommunikáció.

      Amennyiben Téged a szaknyelvi (elsősorban üzleti, gazdasági) kommunikáció érdekel, szerencsés vagy, mert a legfontosabb témákhoz már összeszedtem a kulcsszavakat, kifejezéseket. A gondolattérképekkel tehát már nem kell foglalkoznod. Azokat megtalálod itt: Angol gondolattérképek, Német gondolattérképek

      Ha pedig a témákkal kapcsolatban szeretnél beszélgetni (angol vagy német nyelven), figyelmedbe ajánlom  a  Szaknyelvi konzultációt  – melynek során egy általad kiválasztott szakmai témát járunk körbe – kizárólag a beszédkészségre fókuszálva.

      Sikeres nyelvtanulást!

      Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

      0 hozzászólás

      Egy hozzászólás elküldése

      Kapcsolódó cikkek

      A próbavizsga

      A próbavizsga

      Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

      6. témakör: Értékesítés

      6. témakör: Értékesítés

      Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

      Csöbörből vödörbe?

      Csöbörből vödörbe?

      Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

      Levélírás 7 napos kihívás

      Levélírás 7 napos kihívás

      7 napon keresztül kaptál 1-1 kérdést az angol és a német üzleti levelek írásával kapcsolatban. Ha derekasan végigcsináltad a kihívást, bizonyára kíváncsi vagy a megoldásokra is. A bejegyzésben megtalálod a kérdéseket és a megoldásokat is.

      10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

      10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

      Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
      Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.