Levélírás – 7 napos kihívás

Ha derekasan végigcsináltad a kihívást, bizonyára kíváncsi vagy a megoldásokra is. Nézzük sorjában. Kezdjük az angolos kérdésekkel. Lejjebb görgetve megtalálod majd a németes válaszokat is.

Először megmutatom, mi volt a kérdés, alatta pedig látod a rövid válaszomat is.

Egyértelmű, hogy az A. Megszólításnál nincs felkiáltójel és nincs titulus, beosztás.

A ‘B’ válaszból. Angol hivatalos / üzleti levelekben nincsenek összevont alakok. Természetesen nem szakad le az ég, ha így írsz meg egy levelet, de nem illik.

Az ‘A’ kezdés lesz a tuti. A magyar levelekkel ellentétben az angol hivatalos levelekben nem említjük meg a nevünket. Az úgyis ott lesz majd az aláírásnál.

A ‘B’ és a ‘C’. Rossz hírt, negatív mondanivalót a ’sajnos’ és az ’attól tartok’ kifejezésekkel lehet udvariasabbá, fogyaszthatóbbá tenni.

Egyértelmű, hogy a ‘B’, hiszen benne van a ’forgalmazni’ szó.

’ I would like to inform you about our current prices.’ Ilyen egyszerűen.

Semmi. Ugyanazt jelenti mindkettő. Ugyanolyan választékos mindkettő. : )

Jöhetnek a németes megoldások is:

Egyértelmű, hogy az ‘A’. Megszólításnál nincs felkiáltójel és általában nincs titulus, beosztás.

Legjobb, ha az ‘A’-val. A magyar levelekkel ellentétben a német hivatalos levelekben nem említjük meg a nevünket. Az úgyis ott lesz majd az aláírásnál.

A ‘B’ verzió. Nem sürgetjük a partnerünket, és indirekt kérdéseket használunk, mert így udvariasabb, tiszteletteljesebb.

„Beigefügt finden Sie einen Katalog mit unserer Preisliste.”

Naná, hogy a ‘B’. Jelentése: mangelhaft = hiányos, rossz, működésképtelen. A másik kettő nem tartozik az igényes szakmai kommunikációhoz.

„Mit Bezug auf unser Telefongespräch möchte ich Sie zu einer Produktpräsentation einladen.“

Természetesen az ‘A’. A ‘B’-ben 2 mondat van egymás mellett, semmi több. Az ‘A’ mondat a tuti. Hivatalos, üzleti levelekben előszeretettel használják a hasonló, indirekt kérdéseket.

    Érdekelnének még hasonló mondatok? Szeretnél igényesen összerakott mondatokban kommunikálni angolul és németül? Tedd meg az első lépést és nézd meg ezeket a tréningeket:

    Angol: 150 szükséges mondat angol üzleti levelekhez

    Német: 149 szükséges mondat német üzleti levelekhez

    Olyan kulcsmondatokat találsz a tréning leckéiben, melyekkel egyszerűen, világosan és igényesen tudsz írásban – vagy akár szóban kommunikálni.

    Érdekelne az is, hogy hogyan kell összeállítani egy érdeklődő, reklamáló vagy akár megrendelő levelet? Tedd meg a következő lépést és nézd meg a Levélírás tréningeket:

    Levélírás – angol

    Levélírás – német 

    A leckék és feladatok segítségével a tréning elvégézse után nem fog gondot okozni egy angol vagy német nyelvű üzleti levél megírása.

      Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

      0 hozzászólás

      Egy hozzászólás elküldése

      Kapcsolódó cikkek

      A próbavizsga

      A próbavizsga

      Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

      6. témakör: Értékesítés

      6. témakör: Értékesítés

      Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

      Csöbörből vödörbe?

      Csöbörből vödörbe?

      Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

      10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

      10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

      Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
      Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.