15 perc

Nem a hírnévről van szó, ami Andy Warhol nevéhez fűződik, miszerint a „jövőben mindenki híres lehet 15 percre”. És nem is a 2001-ben bemutatott „15 perc hírnév” c. szatirikus thriller-akciófilmről szól ez a bejegyzés.

Hanem a TE 15 percedről szól, a nyelvvizsgán. Benne vagyunk az őszi nyelvvizsga időszakban – már ami a Zöld Út és a Gazdálkodó szakmai nyelvvizsgákat illeti.

Még mindig nem késő átgondolnod, mit szeretnél kezdeni a Neked járó 15 perccel a szóbeli nyelvvizsgán.

 

Újabb kidobott pénz lesz, mert nem készülsz rá, vagy meggyőződ a vizsgáztatókat, hogy megérdemled a jó pontokat.

Az egyik vizsgáztatói továbbképzés alkalmával a trénerünk többször is kihangsúlyozta, hogy a vizsgázónak ez a 15 perc jelent mindent. Jó, lehet, hogy kicsit túlzás, nem mindent, de nagyon sokat. Egy diploma kézhezvételét, plusz pontot az egyetemi felvételinél, előléptetést vagy fizetésemelést a munkahelyen. De az is lehet, hogy csak egy klassz élményt, és a saját maga által kitűzött cél elérését.

Mivel a vizsgázó számára ez a 15 perc ilyen fontos, igykezzünk mi, vizsgáztatók minden segítséget megadni, hogy ne rajtunk múljon a vizsgázó sikere.

Legyünk türelmesek.

Figyeljünk oda arra, amit mond.

Segítsük a kérdéseinkkel.

Ne arra világítsunk rá, hogy mit nem tud (még), hanem azt „szedjük ki” belőle, amire a nyelvi szintjén képes.

Ha izgul, nyugtassuk meg egyszerűbb kérdésekkel.

Ha leblokkol, segítsük a kommunikációt.

Legyünk megértőek – és még sorolhatnám, mi mindenre kell odafigyelni egy vizsgáztatónak.

Nem akarom magamat és vizsgáztató kollégáimat fényezni, de volt már olyan eset, hogy valaki csak a nyelvvizsga kedvéért utazott le Budapestről Pécsre. Az illető ismerőse is „nálunk” vizsgázott, és nagyon pozitív élményeket hallott tőle, ezért döntött a pécsi vizsgahelynél.

Úgy látszik, ebben az esetben nekünk, vizsgáztatóknak sikerült „kimaxolnunk” ezt a 15 percet.

De mi van a Te 15 perceddel?

 

Neked még fontosabb ez a 15 perc. Sőt, abszolút tudatosulnia kellene mindenkiben, aki (nemcsak szakmai) nyelvvizsgára jelentkezik, hogy mindössze 15 perce van arra, hogy meggyőzze a vizsgáztatókat arról, hogy megvan az a nyelvtudás, amire befizette a vizsgadíjat. Nem a nyelvtanárotokat vagy a felkészítő tanárotokat kell meggyőzni – akikkel fél szavakból is megértitek egymást, és akik ismernek- , hanem 2 vadidegen embert.

Erre a 15 perc nagyon kevés lehet.

Itt már nem fér bele az, hogy nem tudod, mit kell csinálni az adott feladatokban, mert nem néztél meg egyetlen mintafeladatot sem.

Szinte lesokkol, amikor  megkérdezik Tőled, milyen banki szolgáltatásokat ismersz. Megijedsz, mert nem tudod, hogy a szituációs feladatnál mit is kell csinálnod. Össze-vissza beszélsz a grafikonról, mert meglepett, hogy ilyen feladat is van.

15 percbe az sem fér bele, hogy gyakorlás nélkül mész el szóbelizni.

Nem gyakorlod be, hogy a kérdésekre legalább egy összetett mondattal válaszolj. Mivel nem gyakoroltál, a szituációnál megadott segítséget (példák a Zöld Út vizsgán) hogyan használd fel. Tudtad, hogy van grafikonelemzés, de az már nem rögzült, hogy erre a feladatrészre néhány perced van. Ha lassan beszélsz és ott kezdesz el gondolkodni, mit is mondj, nem fogod tudni végigmondani, amit akarsz.

Az sem fér bele, hogy az adott nyelvvizsgán előforduló témákból nem nézed át MINDET

És ha pont abba a 3 témába kérdeznek bele, amihez lövésed sincs? A negyedik, át-nem-nézett téma meg a szituációs feladatnál jön elő?

Az meg végképp nem fér bele, hogy a sikertelen vizsga után a következő vizsgadíj befizetésén kívül nem teszel mást, csak a szerencsében bízol.

A szerencsében ne bízz. Aki évek óta vizsgáztat, 5 mondat után el tudja dönteni, mit tudsz vagy mit nem. És mindig lehet olyat kérdezni, amire a vizsgázó nem fog tudni válaszolni.

Persze a vizsgáztató nem teszi ezt, mert nem ez a célja. De ha nem volt elég meggyőző a 15 perced, néhány jól irányzott kérdéssel könnyen meggyőződhet a tudásodról.

Ha rendesen felkészülsz a szakmai témákból, gyakorolsz és ezáltal némi rutint szerzel az egyes feladatok megoldásában, biztos vagyok benne, hogy a 15 perc elég lesz a vizsgáztatók meggyőzésére.

Összegzésül:

Soha ne menj úgy vizsgázni, hogy nem tudod, mi vár ott Rád.

Ha nem tudsz kitől tanácsot kérni, mert egyedül készültél, vagy nem ismersz vizsgáztató tanárokat, csatlakozz a Lépjünk szintet a nyelvtanulásban csoporthoz és kérdezz tőlem.

Sikeres nyelvvizsgát!

Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kapcsolódó cikkek

A próbavizsga

A próbavizsga

Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

6. témakör: Értékesítés

6. témakör: Értékesítés

Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

Csöbörből vödörbe?

Csöbörből vödörbe?

Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

Levélírás 7 napos kihívás

Levélírás 7 napos kihívás

7 napon keresztül kaptál 1-1 kérdést az angol és a német üzleti levelek írásával kapcsolatban. Ha derekasan végigcsináltad a kihívást, bizonyára kíváncsi vagy a megoldásokra is. A bejegyzésben megtalálod a kérdéseket és a megoldásokat is.

10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.