Lépjünk szintet a nyelvtanulásban

Nekem már ez szintlépés.

Soha nem voltam oda a közösségi médiáért, nem érdekelt a dolog. És nem is értettem hozzá. Mondjuk ezek a dolgok nem nagyon változtak.

Rá kellett azonban jönnöm, hogy a közösségi oldalakon keresztül több olyan embert tudok elérni, akinek szüksége lehet a segítségemre, tapasztalataimra vagy tanácsaimra.

 

Nyelvtanulásról, nyelvvizsgára való felkészülésről, és elsősorban szakmai nyelvekről van szó. 20 éve tanítok gazdasági és mezőgazdasági szaknyelvet angol és német nyelven. Majdnem ennyi ideje vizsgáztatok is – kiegészítve az idegenforgalmi szaknyelvvel.

A 20 év alatt sokakat tanítottam, készítettem fel nyelvvizsgára és vizsgáztattam. A nyelvvizsgákon szerzett tapasztalataimat át tudtam adni a saját tanítványaimnak a felkészítés során.

Sokan nem voltak ebben a szerencsés helyzetben, mert a véges kapacitásom, vagy mindkettőnk időbeosztása nem tette lehetővé, hogy segítsek a felkészülésben.

A vizsgákon sok olyan egyetemistával találkoztam, akik sokkal jobb eredményt is elérhettek volna, ha tudták volna, mi vár rájuk a vizsgán – vagy felkészültek volna (ami nem mindig egyszerű).

Őket viszont nem ismertem, így nem tudtam segíteni nekik.

Többek között ezért hoztam létre ezt a csoportot: Lépjünk szintet a nyelvtanulásban. Alapvető célom, hogy SEGÍTSÜK EGYMÁST – nem csak én Titeket, hanem Ti is egymást. Ötletekkel, tippekkel, infókkal, tételekkel stb.

Lehet kérdezni, válaszolni (bárki, aki kompetensnek érzi magát), posztolni, kommentelni.

A lényeg, hogy egy helyen legyenek olyan emberek, akik nem az alapokkal küzdenek, hanem valahogyan szintet szeretnének lépni az idegennyelvek tekintetében.

Azért, mert tanulják

Hasznos lehet a számodra a csoport tagjának lenni, ha például nyelvvizsgázni szeretnél, de egyedül készülsz fel.

Viszont van pár kérdésed a feladatokkal, stratégiákkal kapcsolatban, amit nem tudsz kinek feltenni. 3 kérdésért nyilván nem fogadsz magántanárt.

Hasznos lehet számodra a csoporttagság, ha egyelőre nem gondolkodsz nyelvvizsgában, de szeretnél az egyetemi tanulmányaidban fejlődni.

Mint tudjuk, szeptembertől az egyetemeken kötelező lesz a szaknyelvi oktatás. Ha még nem volt ilyenben részed, biztosan lesznek kérdéseid, vagy jól jöhetnek az infók és a segítség.

Azért, mert tanítják

A csoportban a helyed, ha Te a ’másik oldalon’ állsz – azaz tanítod a szaknyelveket. Akár régóta, akár magántanárként, de lehet, hogy pályakezdő nyelvtanárként.

Én annak idején a 0-ról kezdtem. Amikor megkaptam az első agráros csoportomat, a kollégáim tanácsaira, egy db jegyzetre és a fantáziámra tudtam támaszkodni.

Kellett pár év, mire kialakult, mit is takar a mezőgazdasági szaknyelv és abból mit érdemes megtanítani.

Te megspórolhatod ezeket a köröket, hiszen rajtam kívül vélhetőleg más is válaszolni tud majd a felmerülő kérdéseidre – legalábbis ez a cél.

 Azért, mert használják

Itt a helyed akkor is, ha nem szeretnél nyelvvizsgázni, de az alaptudásodat szeretnéd szakmai témákkal, szókinccsel, ismeretekkel bővíteni. Mert kell a munkádhoz, vagy mert érdekelnek a gazdasági témák.

A csoport nyilvános, bárki tagja lehet, aki betartja a szabályokat.

Én angol és német gazdasági, mezőgazdasági és idegenforgalmi szaknyelvekben vagyok járatos, ezekben tudok segíteni, de szívesek látok a csoportban más idegennyelveket tanuló vagy tanító érdeklődőket is – hogy segítsük egymást.

Szólj olyan kollégádnak, akit érdekelne ez a tagság.

Hívd meg azt a tanítványodat, akinek hasznos lehet egy ilyen csoport.

Csatlakozz, ha angol/német szaknyelvet tanulsz vagy használsz.

A csoport tagjaként tedd fel kérdéseidet, ha nyelvvizsgára készülsz (nemcsak szakmaira).

Ha valami kihagytam, vagy nem egyértelmű, gyere a csoportba és írd be itt:

Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kapcsolódó cikkek

A próbavizsga

A próbavizsga

Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

6. témakör: Értékesítés

6. témakör: Értékesítés

Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

Csöbörből vödörbe?

Csöbörből vödörbe?

Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

Levélírás 7 napos kihívás

Levélírás 7 napos kihívás

7 napon keresztül kaptál 1-1 kérdést az angol és a német üzleti levelek írásával kapcsolatban. Ha derekasan végigcsináltad a kihívást, bizonyára kíváncsi vagy a megoldásokra is. A bejegyzésben megtalálod a kérdéseket és a megoldásokat is.

10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.