Nem sikerült a nyelvvizsgád?

 

Annyi baj legyen. Egy nyelvvizsga nem azt méri, hogy megtanultál-e mindent, amit lejegyzeteltél.

Ebből kifolyólag nincs olyan, hogy megtanulod 100 %–ra az anyagot, mint egy egyetemi vizsgára, vagy az érettségire, és ha mindent elmondasz, akkor ötöst kapsz.

A nyelvvizsga azt méri, hogy a nyelvtanulás hosszú folyamatában eljutottál-e egy olyan szintre, hogy beszélgetni tudsz, megértesz másokat, vagy meg tudsz-e érteni egy hosszabb szakmai cikket.

Éppen ezért ha egy nyelvvizsga nem sikerül elsőre, akkor ne kudarcként éld meg. Kaptál egy visszajelzést, hogy min kell még dolgoznod. Tök jó, hogy egyáltalán beszélsz valamilyen idegen nyelven, de most még nem tartasz ott, hogy középfokon (ami azt jelenti: gördülékenyen, a megfelelő szavakat és nyelvtant használva) kommunikálj egy külföldivel, aki nem ért magyarul.

Az persze más kérdés, hogy miért nem tudtad a nyelvvizsgán bizonyítani a gördülékeny kommunikációt. Érdemes megnézned a feladatokra kapott pontszámaidat, és abból látni fogod, hogy mit kell a következő vizsgáig gyakorolni.

 

Mert nem adod fel, ugye?

Nem csak egy hirtelen fellángolásról volt szó, hanem Te is úgy gondolod, hogy a jövőd szempontjából (egyetemi felvételi, állásinterjú, karrierlehetőségek) fontos, hogy elérd azt a szintet, amikor erőfeszítés nélkül tudsz idegen nyelven beszélgetni.

 

Jobb eredményre számítottál?

Van, aki már a vizsga folyamán érzi, hogy számára (is) kínszenvedés a szóbeli (vagy akár az írásbeli) feladatok megoldása, és legszívesebben láthatatlanná válna, vagy ’hoppanálna’ a vizsgáról.

Ebben az esetben annyi dolgod van, hogy miután megvolt ez a kellemetlen élmény, nekiállsz rendesen felkészülni a nyelvvizsgára.

Van, akit meglep a ’sikertelen nyelvvizsga’ megjegyzés a neve mellett, mert úgy érzi, minden simán ment. Ő mondta a magáét, a vizsgázók mosolyogtak. Mégsem kapott annyi pontszámot, amennyi kellett volna a 60 %-hoz.

(Zárójelben jegyzem meg, hogy egy jó vizsgáztató arcáról SOHA nem fogsz negatív reakciót leolvasni – erre készülj fel).

Mindezektől függetlenül a sikertelen vizsgaeredmény kézhezvétele után felteheted magadnak a kérdést, hogy

Miért nem készültél fel úgy, hogy sikerüljön a nyelvvizsga?

  • Nem volt rá időd? Akkor miért fizetted be a nyelvvizsgadíjat?

Gondolhattad volna, hogy 1 hónap nem elég egy ilyen feladatra. Felkészülés nélkül nem fog menni – még annak sem biztosan, aki ’csak’ piszok jól beszél pl. angolul.

És tudod, miért nem? Mert nem lesznek stratégiái az egyes feladatok megoldásához. Sokat fog dumálni, de lehet, hogy az nem lesz elég.

  • Nem tudtál kivel gyakorolni? Miért nem kerestél egy tanfolyamot, vagy tanárt, aki segít?

Önállóan is neki lehet gyürkőzni, de az túl nagy felelősség: nem tudod, mit kell megtanulnod, és kevesen tudnak maguknak határokat szabni (például abban, hogy milyen sorrendben és mikor mit tanuljanak meg).

Hiába gondolod, hogy egy tanár vagy egy tanfolyam sokba kerül. De 1 vagy 2 befizetett vizsga, ami sikertelen, az mennyibe kerül?

 

  • Nem tudtad, mit kell csinálnod a vizsgán? Most már máshogy mennél oda, és máshogy oldanád meg a feladatokat?

Rajta! Ez a legkevesebb, amit tehetsz. Nem adod fel, mert kell az a nyelvvizsga. Megpróbálod legközelebb is és most, hogy már tudod, mi vár Rád, mit nem csináltál jól, jobban fel tudsz készülni. Amit még tehetsz az ügy érdekében, hogy keresel valakit, aki segít, és akivel begyakorolhatod a vizsgán előforduló helyzeteket.

 

  • Nem volt felkészítő segítséged? Nem is kerestél?

Már említettem, hogy a stratégiákat csak gyakorlással lehet elsajátítani. A gyakorláshoz kell valaki, aki segít. A stratégia pedig kb. 25-30 %-ot tesz hozzá a vizsga sikerességéhez.

Lehet, hogy Te úgy érezted, jól ment. De a pontszámok nem ezt mutatják.

Mert nem azt mondtad, amit vártak.

Nem úgy mondtad, ahogy azt a szinteden kellett volna.

Nem úgy oldottad meg a feladatot, ahogy az „a nagy könyvben meg van írva”.

Rengeteget hibáztál – amit lehet, hogy Te nem veszel észre, hiszen nem vagy nyelvtanár.

Hogyan csináld legközelebb?

 

  • Keress valakit, aki reálisan felméri, vagy-e azon a szinten, amire befizetsz. Azt is meg fogja mondani, hogy mi az, amin javítani kell.

Ha kiderült, mi lehetett a gyenge pontod, fejleszd a hiányos készségeidet (beszéd, önálló téma-kifejtés, szituáció, levélírás, stb).

  • Nézz meg egy mintafeladatsort és nézd meg, milyen feladatokat kell a kiszemelt vizsgán teljesítened.
  • Ha nincs ötleted, vagy még mindig bizonytalan vagy 1-1 feladatot illetően, nézz utána, kérdezz meg másokat pl. a közösségi felületeken. Vizsgáztatóként nem egyszer válaszoltam már hozzászólásban vizsga előtt állók kérdéseire, akik szintén bizonytalanok voltak abban, hogy mit várnak el tőlük egy-egy feladatban.

Javasolnám a Lépjünk szintet a nyelvtanulásban facebook csoportot – ahol többek között tőlem is és másoktól is kérdezhetsz. De rengeteg más nyelvvizsgás és nyelvtanulós csoport ahol – akár névtelenül is kérdezhetsz.

Három dolgot ne tegyél:

1 Ne keseredj el a sikertelen vizsgaeredmény láttán.

2 Ne add fel – ha idáig eljutottál, és évekig tanultál egy idegen nyelvet, jutalmazd magad azzal, hogy „papírra” váltod, amire majd büszke lehetsz.

3 Ne a jelenlegi tudásoddal menj a következő megmérettetésre. Készülj fel és gyakorolj.

 Ösztönzésképpen

Június 18-ig bármelyik gazdasági nyelvvizsgára felkészítő tréningnek csak az 59 %-át kell kifizetned. Az ajánlatom 1 tréningre vagy szaknyelvi csomagra érvényes a megjelölt termékek közül.

Végezetül néhány konkrét lépés

Ha nincs időd, lehetőséged felkészítő tanárhoz járni, nézd meg ezt: Szaknyelvi tréningek

Ha nem találtál olyan szaknyelvi tanfolyamot, ami időbeosztásban és földrajzilag is megfelel, nézz szét itt: Szaknyelvi tréningek

Ha egyedül is boldogulsz, csak pár tippre, ötletre lenne szükséged, vagy kérdésed van, klikk ide: Lépjünk szintet a nyelvtanulásban

Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kapcsolódó cikkek

A próbavizsga

A próbavizsga

Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

6. témakör: Értékesítés

6. témakör: Értékesítés

Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

Csöbörből vödörbe?

Csöbörből vödörbe?

Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

Levélírás 7 napos kihívás

Levélírás 7 napos kihívás

7 napon keresztül kaptál 1-1 kérdést az angol és a német üzleti levelek írásával kapcsolatban. Ha derekasan végigcsináltad a kihívást, bizonyára kíváncsi vagy a megoldásokra is. A bejegyzésben megtalálod a kérdéseket és a megoldásokat is.

10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.