Gorm szaknyelvi tréningek

Nemcsak nyelvvizsgára készülőknek

Mire használhatók a tréningek?

Nem titok, hogy elsősorban azoknak szántam, akik gazdasági szaknyelvből (angol vagy német) középfokú nyelvvizsgát szeretnének tenni. Nekik 100%-ban ideális, hiszen a tréningek az egyedül, csak gyakorlás által nehezebben elsajátítható feladatokra összpontosítanak.

Amennyiben nem nyelvvizsga a cél, hanem ’csak’ az, hogy gördülékenyebben és igényesebben tudj szóban-írásban angolul vagy németül kommunikálni, szintén jó helyen jársz.

A gazdasági szaknyelv gyakorlásával nemcsak a munkahellyel kapcsolatos megbeszéléseket, levelezéseket tudod elsajátítani, hanem azt is, hogyan kell egyszerűen, de lényegre törően statisztikai adatokról beszámolni.

Mindezek rendkívül hasznosak lehetnek egy olyan munkahelyi közegben, ahol idegennyelven kell a vezetőséggel, az ügyfelekkel vagy az üzleti partnerekkel kommunikálni.

Bizonyára Te is tudod, hogy az egyetemeken nem kell már nyelvvizsgát tenni a diploma megszerzéséhez. Viszont kötelezően szaknyelvi oktatásban kell részesíteni a hallgatókat. Amennyiben valamilyen gazdasági szakon tanulsz, látogatnod kell a szaknyelvi órákat.

A szaknyelvi tréningek kitűnő háttértámogatást nyújthatnak Neked akkor, ha mondjuk lépést szeretnél tartani az anyaggal, vagy ha többet szeretnél gyakorolni egy jó jegy reményében.

Az is előfordulhat, hogy 1-1 idegennyelvi készségedet szeretnéd kicsit leporolni, felturbózni – legyen az a szakmai szókincs, levélírás, beszédkészség vagy hallásértés.

A tréningekben az a jó, hogy egymástól függetlenül is el tudod őket végezni, így tényleg csak arra kell koncentrálnod, amit fejleszteni szeretnél.

 

Kinek is szólnak ezek a tréningek?

Akik évek óta tanulnak angolul vagy németül, és most elérkezettnek látják az időt, hogy a gazdasági szaknyelvvel is megismerkedjenek.

Akik évek óta tanulnak angolul vagy németül, a szaknyelvvel is megbirkóztak és most úgy gondolják, egy nyelvvizsgával zárják le ezt az időszakot.

Akik elég igényesek ahhoz, hogy egy nemzetközi munkahelyi közegben ne ‘konyhanyelvven’ társalogjanak, és azt szeretnék, hogy a nyelvhasználatuk által is komolyabban vegyék őket.

Akik nemzetközi cégeknél szeretnének elhelyezkedni (akár itthon, akár külföldön) és így nagy a valószínűsége, hogy már az állásinterjún is bizonyítaniuk kell az idegennyelvi rátermettséget.

 

Miért jobbak ezek az anyagok, mint a többi?

Nem jobbak, csak talán másmilyenek, és ezáltal kicsit hiánypótlóak.

Mindegyik szakmai nyelvvizsgaközpont felületén találhatsz gyakorló és vizsgára felkészítő anyagokat. Ezekben legtöbbször csak a megoldást találod – tehát tényleg csak arra használhatod, hogy a feladatok megoldását begyakorold.

A Gorm szaknyelvi tréningekben megtalálod az elméleti anyagokat és magyarázatokat is. Akkor is boldogulni fogsz, ha még senki nem magyarázta el Neked, hogy pl. milyen egy panaszlevél szerkezete. Egy erős alap nyelvtudással is nekiállhatsz, hiszen igyekeztem a lehető legegyszerűbb, érthető szinten összeállítani az anyagokat.

Amennyiben tanfolyamot keresel, sajnos az a helyzet, hogy vidéken nehezebb olyan tanfolyamot találni, ahol a szaknyelvvel foglalkoznának. Ráadásul egy tanfolyamon igazodnod kell a többiekhez: vagy lemaradsz, mert mindenki jobb Nálad, vagy szénné unod magad, mert Te vagy a legjobb. Egyik sem jó.

A Gorm szaknyelvi tréningeken csak Te vagy. Olyan tempóban végzed el a tréningeket, amilyen tempóban Te szeretnéd – persze szem előtt kell tartani, hogy azért ne húzd a végtelenségig, mert akkor az egész nem éri el a kívánt célt.

Rengeteg magántanár hirdeti magát többek között a közösségi felületeken. Válogathatsz is, viszont ha magántanárhoz jársz, külön angolra vagy németre, egy kisebb vagyontól fogsz megszabadulni.

Első blikkre a Gorm szaknyelvi tréningek is drágának tűnhetnek, de ha lebontod az összegeket, és összeveted az ismeretanyagokkal, láthatod, hogy ennyi ismeretet sokkal több magánórán tudna átadni Neked bárki.

Nézzünk egy példát: a szakmai témaköröknél nyugodtan számolhatsz 1 különórát 1 témára. Óránként manapság minimum 5000 Ft-tal számolhatsz (ez egy nagyon baráti ár, főleg ha szaknyelvi nyelvóráról van szó). 15 témánál (az angolban 19 téma van) ez már 50 000 Ft.

A Szakmai társalgás tréning ennek a felébe kerül, és nemcsak a szavakat, kifejezéseket tartalmazza, hanem a téma leírását egy összefüggő szövegben, plusz a szöveget hanganyag formájában is. Így a szavakat mondatokba rendezve is olvashatod. Sőt, a szöveget meg is hallgathatod – hátha így könnyebb megjegyezni azt – és még a beszédértés készségedet is fejleszteni tudod.

Ezáltal egy témát egyedül is fel tudsz dolgozni.

A Gorm szaknyelvi tréningek talán abban más, hogy ötvözi a különböző lehetőségeket:

Önállóan tudsz haladni az anyaggal, nem kell másokhoz igazodnod, más időbeosztását figyelembe venned. Mégsem maradsz magadra, mert a tréningekhez jár személyes támogatás is: kérdezhetsz, írhatsz, konzultálhatsz velem ha kérdésed van, elakadtál, vagy ha gyakorolni szeretnéd azt, amit már elsajátítottál.

 

Miért lesz jó Neked, ha a Gorm szaknyelvi tréningeket választod?

Mert semmi feleslegeset nem kell megtanulnod.

Ha nyelvvizsgára gyúrsz, akkor azért nem, mert a 20 év alatt letisztultak azok az ismeretek, melyek a szakmai nyelvvizsgához kellenek.

Nyelvtanárként, felkészítő és vizsgáztató tanárként pontosan tudom, hogy mi elég a nyelvvizsgához; mi az, ami feleslegesen terhelne – ezért elhagyható; és azt is tudom, mennyi idő kell a felkészüléshez.

Ha nem a nyelvvizsga a cél, akkor pedig azért nem kell felesleges dolgokat megtanulnod, átnézned, mert a tréningeket egymástól függetlenül is elvégezheted – Te választod ki, hogy pl. levelezésben szeretnél fejlődni, a hallásértésedet szeretnéd javítani, vagy csak beszélgetni szeretnél.

Mert érthetően és sok egyszerű, de célravezető gyakorlattal adom át az ismereteket:

Magyarul – hogy biztosan megértsd az ’elméletet’; sok gyakorló feladattal – hogy biztosan rutint szerezz a mondatszerkesztésben, a kifejezések használatában; középszinten – hogy a mindennapi életben, munkában is használni tudd, amit megtanultál, és ne olyan szerkezeteket, szavakat tanulj meg, ami a jelenlegiszinted fölött van.

Mert jó alapot ad, ha még csak most ismerkedsz a szaknyelvvel és később szintet szeretnél lépni – mondjuk egy szakmai nyelvvizsga megszerzésével.

Meggyőztelek?

Nem?

Akkor nézz szét a tréningek között itt: Szaknyelvi tréningek hátha azok meggyőzőbbek lesznek.

Igen?

Akkor irány a Német szaknyelvi tréningek vagy Angol szaknyelvi tréningek, és nézd meg az ingyenes leckéket is.

Ja, és hogy miért Gorm?

Ez jutott eszembe, amikor nevet kellett adnom annak, amit 20 éve csinálok. Az ötlet innen jött: Monty Python – Woody

’Gorn. It gives me confidence’. Annak idején sajna tévesen ’gorm’-nak értettem. De ez már így marad.

 

 

 

     

    Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

    0 hozzászólás

    Egy hozzászólás elküldése

    Kapcsolódó cikkek

    A próbavizsga

    A próbavizsga

    Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

    6. témakör: Értékesítés

    6. témakör: Értékesítés

    Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

    Csöbörből vödörbe?

    Csöbörből vödörbe?

    Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

    Levélírás 7 napos kihívás

    Levélírás 7 napos kihívás

    7 napon keresztül kaptál 1-1 kérdést az angol és a német üzleti levelek írásával kapcsolatban. Ha derekasan végigcsináltad a kihívást, bizonyára kíváncsi vagy a megoldásokra is. A bejegyzésben megtalálod a kérdéseket és a megoldásokat is.

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
    Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.