Szaknyelvi csomag Zöldfülűeknek?

Mi ez?

 

Először tisztázzuk, hogy

Kik a Zöldfülűek?

Akik az általános angol vagy német nyelvtanulásban eljutottak egy bizonyos szintig (B1, B2) és most kezdenek ismerkedni a szaknyelvvel, szakmai idegennyelvvel.

Vagy azért, mert a munkájukhoz érzi fontosnak, vagy azért, mert az egyetemen kötelezővé vált a szaknyelv oktatása – tanulása.

Zöldfülűek azok is, akik eddig általános idegennyelvet tanítottak, és most kezdték el a tanítani a gazdasági szaknyelvet. Tudom, mennyi munkával jár ’átnyergelni’ bármilyen szaknyelvre.

Annak idején én sem találtam semmilyen könyvet, összefoglalót arról, mit tanítsak pl. mezőgazdasági szaknyelv címmel – évekbe telt, mire kialakult egy tananyag, mire letisztult, mi fér bele, mire lehet szükség.

 

Mi az a szaknyelv?

A gazdasági vagy üzleti szaknyelv elsősorban szakmai témákat dolgoz fel. Az általános idegennyelvhez képest itt picit háttérbe szorul a nyelvtan, viszont a szókincs és a kommunikáció (meg tudd magad értetni) annál nagyobb hangsúlyt kap.

Szakmai témákat,  – mint pl. kereskedelem, pénzügy, szállítmányozás, reklám, munkahely – mutat be, dolgoz fel. A szaknyelvi csomag olyan szinten dolgozza fel a témákat, hogy az mindenkinek érthető legyen. Nem azt fogod megtudni belőle, hogy egészen pontosan mit tartalmaz egy SWOT analízis, vagy hogy milyen pénzmozgások vannak egy bankban. Arra ott vannak a magyar nyelvű szaktárgyaid, szakkönyveid.

A szaknyelvi csomag segítségével el tudod mondani – például egy képzeletbeli külföldi ügyfélnek, hogy, melyek az egyes reklámhordozók előnyei, vagy hogy mit kell figyelembe venni egy banki kölcsön felvételekor.

A szaknyelv szakmai szituációkra készít fel. Nem azt fogod begyakorolni, hogyan hívd meg a haverodat moziba vagy motoros túrára. De megtanulhatod, hogyan kell reklamálni, ha a céged nem a megfelelő termékeket kapta meg egy külföldi beszállítótól.

A szaknyelvet a szakmai szókincs teszi azzá, ami. Egy darabig elég az általános szókincs, de pl. egy angol nyelvű állásinterjún, megbeszélésen vagy tárgyaláson nagyon nem mindegy, milyen szavakat használsz. ’Get higher’ vagy ’be promoted’; ’people’ vagy ’customers’ esetleg ’give’ vagy ’provide’.

A szaknyelvi szókinccsel pontosabban és igényesebben tudsz fogalmazni – és ezáltal komolyabban is vesznek.

 

Miért csomag?

Mert minden benne van, amire szükséged lehet a boldoguláshoz: szókincs (gondolattérképek) és szóbeli és írásbeli kommunikáció (szituáció, levélírás) elméletben és gyakorlatban is.

Mert olyan kiegészítő anyagok is vannak benne, melyek mindezeken felül speciálisabb készségeket fejlesztenek. Ilyenek a hallásértés feladatok vagy a grafikonelemzés feladatok.

Mert tartalmazza a legfontosabbat, ha nyelvtanulásról van szó: a gyakorlás lehetőségét (konzultáció). Más szóval tartalmazza azt, hogy BESZÉLJ, HASZNÁLD A NYELVET.

Mert így sokkal kedvezőbb az ára: 10 hónapig havi 9000 ft-ért használhatod az anyagokat.

Mire jó ez a csomag?

Segít, ha az egyetemen NEM Te vagy a legjobb angolos/németes a csoportban. A szaknyelvi csomagot egyfajta korrepetálásként is felfoghatod.

Mivel nem részletekbe menő, nem szakmai anyag, hanem szakmai idegennyelvi csomag, könnyebben emészthető. Ennek eredményeképpen stabil, magabiztos nyelvtudást adhat a munkahelyi kommunikációhoz – főleg, ha élsz a konzultációs lehetőségekkel és sokat gyakorolsz velem.

Jó alapot adhat, ha tovább szeretnéd mélyíteni a szakmai tudásodat angolul vagy németül. Például ha külföldi szakirodalom kell a diplomamunkádhoz, vagy tudományos cikket szeretnél írni.

Amennyiben zöldfülű nyelvtanár vagy, és most kezdesz gazdasági szaknyelvet tanítani, segítségedre lehet a csomag összes tartalma. Segíthet abban, hogy lásd, melyik témák fontosak, milyen szavak tartoznak az alapszókincshez és mit kell megtanítani a nyelvtanból.

Végül, de nem utolsó sorban megbízható és alapos felkészítést tud adni, ha szakmai nyelvvizsgát szeretnél tenni. Különösen nagy segítség a Zöld út és a Gazdálkodó nyelvvizsgákra való felkészüléshez.

Miért jó ez a csomag és a tartalma?

Mert le van egyszerűsítve a szaknyelvi anyag, így a Zöldfülűeknek is teljesen követhető.

Mivel annyiszor olvasod el, nézed meg, hallgatod meg az anyagokat, amennyisszer csak akarod, kizártnak tartom, hogy ne tudd elsajátítani az ismereteket.

Mert célirányos: csak azokat az ismereteket tartalmazza, ami szükséges egy stabil, közepes szintű szakmai nyelvtudáshoz – félreértés ne essék, egy ilyen szaknyelvi tudással más kitűnően lehet szakmai témákban kommunikálni.

Mert nemcsak elméletet, magyarázatokat találsz benne, hanem rengeteg példát, és annál is több gyakorló feladatot. A legszuperebb pedig, hogy lehetőséged van havi konzultációkra, amiket célszerű gyakorlásra használni.

Mert megspórolhatod azokat a magánórákat, ahol egy tanár (akár én) elmagyarázza az elméletet, elmondja, mit hogyan kell. Ezeket Te is el tudod olvasni, meg tudod hallgatni. Ehhez nem kellek én vagy más.

A lényeg megmarad, és Te csak a lényegért fizetsz: a havi 2 konzultáció alkalmával szóban gyakorolhatod velem azt, amit addig megtanultál: kikérdezlek, gyakoroljuk a szituációkat, vagy ha nagyon nem megy valami, nekiugrunk még egyszer.

 

Hogyan működik?

Látogass el a weboldalamra: szaknyelv.sensei.hu és tájékozódj: nézd meg, ki vagyok, mivel foglalkozok, mit csinálok.

Keresd meg a Szaknyelvi tréningeket menüpontot, kattints rá és nézz meg a tréningekből néhány ingyenes leckét – ezekkel fogsz Te is találkozni, ha megvásárolod a Zöldfülű csomagot.

Ha úgy döntesz, nem hagyod ki a csomagot, keresd meg a Szaknyelvi csomagok-nál és vásárold meg.

A megvásárlás után 10 hónapig lesz hozzáférésed a csomag tréningjeihez.

A havi 2 konzultációs lehetőséget (összesen 20) is ebben az időszakban kell felhasználnod.

Amennyiben most, vagy a 10 hónap folyamán bármilyen kérdésed van, a [email protected] címre írj.

Sok sikert!

 

     

    Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

    0 hozzászólás

    Egy hozzászólás elküldése

    Kapcsolódó cikkek

    A próbavizsga

    A próbavizsga

    Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

    6. témakör: Értékesítés

    6. témakör: Értékesítés

    Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

    Csöbörből vödörbe?

    Csöbörből vödörbe?

    Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
    Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.