Felkészülés a nyelvvizsgára – a nyári hónapokban

Népszerűtlen, mert

Senki sem akar lemondani a kikapcsolódásról és lazításról, hiszen a nyár arra való.

Sokszor nehéz betartani a tanfolyamok menetrendjét – ha a nyaralás miatt kihagysz 1-2 hetet, máris lemaradsz.

Ha diákmunkát vállalsz, mert kell a pénz a tandíjra, esélytelen, hogy felkészítő tanfolyamokra vagy magántanárhoz járj.

Teljesen logikus és érthető, hogy amikor szeptembertől júniusig határidők és kötelezettségek vesznek körül, alig várod, hogy szabad légy.

Ugyanakkor …

Kiváló lehetőség, mivel

Alapvetően sokkal több időd van, mint a szorgalmi időszakban.

2 hónap alatt simán fel lehet készülni egy szakmai nyelvvizsgára – főleg a szóbeli részére.

A legtöbb vizsgarendszerben van nyár végi és szeptemberi vizsgaidőszak, így a nyelvvizsga után ‘kipucolhatod’ a fejed a következő szorgalmi időszakra.

Hogyan tudod hatékonyan kihasználni ezt a lehetőséget?

Kezdjük egy nagyon fontos dologgal: nyelvet tanulni és nyelvvizsgára készülni, az nem ugyanaz. A nyár arra biztosan nem elég, hogy megtanulj angolul vagy németül. Az egy másik cél, más módszerekkel, hosszútávú dolog.

A nyelvvizsgára nem kell évekig készülni. Ebben a helyzetben az eddig megtanultakat gyakorlod és hasznosítod a különböző feladatok segítségével. A vizsgához szükséges új ismereteket célirányosan tanulod meg a vizsgára – hogy aztán utána megmarad-e ez a tudás vagy sem, az sok mindentől függ. De alapvetően nem ez a lényeg.

Az én ’módszerem’, ami erre a helyzetre évek óta bevált a hallgatóknál, az az ismétlésen alapul. Ha valami sokszor elolvasol, leírsz, meghallgatsz, vagy elmondasz, bele fog menni a fejedbe annyira, hogy a vizsgán is eszedbe jusson.

A hatékony felkészülés egyik lépése, hogy gyakran foglalkozol az adott anyaggal – mondjuk minden nap 20 percet. Ennyit az interneten is lógsz, a közösségi oldalakon vagy zenét hallgatva, hát most 2 hónapig ne arra használd azt a 20 percet, hanem a gyakorlásra, ismétlésekre.

Ne feledd, ezt nem évekig kell csinálnod, hanem 2 hónapig. Évekig nem is lehet a motivációt olyan szinten fenntartani.

A másik lépés, hogy rendbe szeded a szókincsedet. Szaknyelvi vizsgáról van szó, ahol a szókincs szinte mindent visz. Persze nyelvtanilag is rendben kell, hogy legyen a mondanivalód, de ahhoz sem kellenek körmondatok. Egyszerű, jól érthető mondatok, jó szókinccsel – ezzel már lehet nyelvvizsgát szerezni.

A szókincs fejlesztésének titka is a gyakori ismételgetés. Egy-egy szakmai témához nagyjából 25-35 olyan szó tartozik, ami arra a témára jellemző. Ha megtanulod egy téma szavait, és mondatban is használtad őket, ne felejtsd el az ismétlést. Minden nap ismételj át 10-15 szót.

A nyelvvizsgaközpontok lehetővé teszik, hogy külön tedd le a szóbeli és az írásbeli vizsgát. Véleményem szerint nem érdemes szétszedni, hogy először felkészülsz az írásbelire, és utána a szóbelire, hiszen ugyanazokat az ismereteket kell használnod egy levélírás feladatban, mint egy szituációs párbeszédben. Vagy grafikonelemzésnél és táblázatleírásnál.

Viszont ha eltökélt vagy, és legalább a szóbelin szeretnél túl lenni, akkor a nyári 2-3 szabad hónap bőven elég a szóbeli vizsgára való felkészüléshez. Már csak azért is, mert az írásbeli feladatok gyakorlását nehezebb egy strandon kivitelezni.

Milyen felkészítő anyagot használj?

Nyilvánvaló, hogy a nyári felkészülés idején nincs idő tankönyvre. Megjegyzem, nincs is olyan tankönyv, ami tökéletes lenne: vagy túl sok téma van benne, vagy a témák egy része, vagy túl magas szintű a felkészítő anyag.

Nincs idő tanfolyamra vagy felkészítő tanárra – hiszen nyár van. A tanfolyamok száma is kevesebb, és Te is nehezen szánod rá magad, hogy feláldozd a kikapcsolódást. A tanár és a tanfolyam is kötöttségekkel jár. Ki tudja megmondani, hogy augusztus 12-én éppen mit fogsz csinálni?

Arra végképp nincs idő, hogy könyvtárazz és internetezz, és kigyűjtögesd a témákhoz a lényeget – elmegy vele  a nyár fele.

Ezért állítottam össze a ‘Gyorstalpaló tréninget’ – kifejezetten a nyári hónapokra. Gyorstalpaló, mert benne van minden, ami a B2-es gazdasági szakmai nyelvvizsgához kell, és azonnal neki tudsz állni. Elsősorban a szóbeli részre készít fel, de a szakmai témák az írásbeli feladatokban is számon vannak kérve.

Azért is gyorstalpaló, mert nincs benne semmi olyan plusz (extra segédanyag, kvízek, feladatok) ami még extra időt igényelne Tőled – csak a témákat dolgozza fel, viszont azt összetett formában. Így hatékonyabban tudod elsajátítani a szükséges ismereteket.

A ‘gyorstalpalót’ akkor javaslom, ha

Szerinted jól állsz az angollal vagy a némettel, de a szakmai témakörökkel eddig még nem foglalkoztál.

Szerinted a szituációs feladattal lesz a baj, mert az eddigi gyakorlás vagy sikertelen vizsga alapján úgy érzed, nincsenek ötleteid a feladat megoldásához (fogalmad sincs, mi kell egy bankszámlanyitáshoz, vagy milyen problémák lehetnek egy munkahelyen).

Úgy gondolod, minden helyzetből ki tudod dumálni magad, de tudod, hogy a szaknyelvi szókincsed hiányos.

Képes vagy akár naponta 15-20 percet rászánni az anyagokra.

Azért jó ez a felkészítő anyag, mert

Minden benne van, ami a szakmai témákhoz kell – nem kell plusz anyagokat átnézned, könyveket átolvasnod.

Csak annyi van benne, ami feltétlenül szükséges. Nem egy szakkönyv angolul, hanem a legalapvetőbb infókat tartalmazza érthető, egyszerű, de igényes (B2-es szint) mondatokban megfogalmazva. Semmi feleslegeset nem írtam bele.

Összetett felkészülést nyújt: fejleszti a szókincset, az olvasott szövegértést, és a hallott szöveg értését is.

Mivel digitális és minden letölthető, bárhová magaddal viheted és akkor szánod rá azt a napi 20 percet, amikor Neked megfelel.

Sikeres felkészülést!

Ha tényleg sikeres nyelvvizsgát szeretnél tenni a nyár végén, figyeld a soron következő bejegyzéseimet, amikben a feladatok használatáról, és a szóbeli készségek fejlesztéséről fogok írni.

Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kapcsolódó cikkek

A próbavizsga

A próbavizsga

Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

6. témakör: Értékesítés

6. témakör: Értékesítés

Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

Csöbörből vödörbe?

Csöbörből vödörbe?

Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

Levélírás 7 napos kihívás

Levélírás 7 napos kihívás

7 napon keresztül kaptál 1-1 kérdést az angol és a német üzleti levelek írásával kapcsolatban. Ha derekasan végigcsináltad a kihívást, bizonyára kíváncsi vagy a megoldásokra is. A bejegyzésben megtalálod a kérdéseket és a megoldásokat is.

10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.