10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

Nemsokára elkezdődik a nyelvvizsga időszak.

Szerencsére még vannak olyanok, akik úgy gondolják, ha már évek nyüstölik az angolt, vagy németet, vagy bármilyen más nyelvet, akkor ideje azt valamilyen bizonyítványra váltani.

A diplomához a legtöbb egyetemen már nem kell ugyan nyelvtudás és nyelvvizsga, de a jövőd és a karriered szempontjából ettől függetlenül nagyon jól jöhet. (Sőt, az egyetem elvégzése után fogsz szembesülni azzal, hogy sok helyen előny lehet a nyelvtudás, a nyelvvizsga.)

Az egyetemre való bejutáshoz sem feltétel egy nyelvvizsga megléte, viszont plusz pontokat kaphatsz érte.

Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.

Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.

Amennyiben a legtöbb szempontnak megfelelsz, valóban ’vizsgaérett’ vagy. Jó eséllyel indulsz. Hajrá!

Ha viszont a legtöbb szempontnak nem felelsz MÉG meg, akkor irány a céltudatos felkészülés!

10 dolog, amiből kiderül, valóban vizsgaérett vagy-e

 

  1. Átnézted és megtanultad a témákhoz tartozó legszükségesebb és legfontosabb szavakat.
  2. Begyakoroltad a legszükségesebb nyelvi elemeket.
  3. Mindegyik – a vizsgaközpont által megadott – témához hozzá tudsz szólni.
  4. Tudod, hogy milyen témáról akarsz beszélgetni a szakmai társalgás feladatban.
  5. Olyan stratégiákat is gyakoroltál, amivel a kínos csendet tudod elkerülni. (mert hát senki sem tökéletes)
  6. Jól begyakoroltad a szakmai társalgást, szituációt és ábraelemzést, azaz már rutinszerűen megy mindhárom feladat.
  7. Nem a szerencsében és a véletlenben bízol, hanem a tudásodban, hiszen készültél erre a vizsgára.
  8. Tudod, hogy melyik feladatot hogyan kell megoldani – azaz mit várnak el Tőled a vizsgáztatók.
  9. Pontosan tudod, hogyan zajlik majd a vizsga.
  10. Van némi fogalmad a világban jelenleg zajló gazdasági eseményekről.

A lista szempontjaiból is látszik, hogy önmagában a jó idegennyelvi tudás, és néhány alapvető szakmai ismeret még nem elég egy szakmai nyelvvizsgához.

Ennek ellenére mindig vannak olyanok, akik ’az utcáról bejönnek vizsgázni’ és a jó nyelvtudásukat nem tükrözi a teljesítményükre adott pontszám.

Tudnod kell hatékonyan használni a megtanult idegennyelvet, ismerned kell bizonyos feladatmegoldó stratégiákat és azzal is tisztában kell lenned azzal, mit várnak el Tőled egyes feladatokban.

Ezek az elvárások nem a vizsgáztatók személyes passziói. Az elvárások, kritériumok pontosan úgy vannak összeállítva, hogy 15 perc alatt (mondjuk egy szóbelin) el lehessen dönteni, megugrottad-e a szintet.

A fenti sorok egyébként igazak az általános nyelvvizsgára való érettségre is. Csak ott nem szakmai témákat kell átnézned, hanem a vizsgaközpontok által kiadott általános, társadalmi stb. témákat.

Ezekhez viszont ugyanúgy tartozik egy szókinccsel kapcsolatos minimum, a témában való tájékozottság. Ha egy általános nyelvvizsgán sem tudod, mik az elvárások, nem biztos, hogy a jó nyelvtudásod önmagában elegendő lesz.

Sikeres felkészülést!

    Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

    0 hozzászólás

    Egy hozzászólás elküldése

    Kapcsolódó cikkek

    A próbavizsga

    A próbavizsga

    Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

    6. témakör: Értékesítés

    6. témakör: Értékesítés

    Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

    Csöbörből vödörbe?

    Csöbörből vödörbe?

    Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

    Egyedül nem megy

    Egyedül nem megy

    Nyelvvizsgára készülsz? Esetleg szakmai nyelvvizsgát szeretnél tenni? Tudod, melyik a legnehezebb feladat? A szakmai szituációs feladat. A bejegyzésből azt is megtudhatod, miért.