Szókincsfejlesztés

A szókincsfejlesztéssel kapcsolatban korábban már írtam, ha bővebben érdekel a téma, itt találod: Szókincsfejlesztés a szakmai nyelvvizsgára.

Ebben a bejegyzésben szeretném összefoglalni a Lépjünk szintet a nyelvtanulásban csoportban a héten közzétett posztokban található infókat – hogy minden egy helyen legyen, ha szükséged lenne rá, vagy másnak is elküldenéd.

A megfelelő szókincs

egy nyelvvizsgán nagyon fontos. Hosszú évek tapasztalata alapján arra a következtetésre jutottam, hogy még a nyelvtannál is fontosabb. Főleg egy szakmai nyelvvizsgán.

De a gyakorlatban is. Sokan azért nem jutnak a nyelvtanulásban egyről a kettőre, mert nem tudnak megfelelően kommunikálni. Egyrészt azért, mert nincs meg hozzá a szókincsük.

Ha nincs megfelelő szókincsed, csak ’nagyjából’, pontatlanul fogod tudni kifejezni magad – hiába van tökéletes nyelvtani tudásod. Sőt. Ha nem találod a szavakat, hiába a nyelvtan, nem tudod időben összerakni a mondataidat.

A szókincset fejleszteni nem egyszerű

Az alábbi 4 ötlet gondolom senkinek sem új. Nálam ezek váltak be:

1.Gondolattérképek

Minden témához, azok altémáival, a témához tartozó szavakkal. Előnye, hogy vizuálisan is rögzül, 1-1 témához mit lehet elmondani. Ideális a ’sima’ nyelvvizsgák önálló témakifejtés-feladataihoz, ahol másodpercek alatt kell fejben összeraknod egy összefüggő szöveget.

             

A fenti képeken 1-1 térkép részletét láthatod.

Amennyiben szakmai (gazdasági) angol vagy német nyelvvizsgára készülsz, figyelmedbe ajánlom a 15 szakmai témához tartozó Gondolattérkép-gyűjteményt. Itt találod őket: Angol gondolattérképek, Német gondolattérképek

  1. Szókártyák

Nem az a lényeg, hogy sok legyen, belőle, hanem hogy a megfelelő szavak legyenek, lehetőleg a szavakra jellemző példamondattal. Így:

     

 

Mivel magaddal is viheted őket – akár fizikailag kis kártyákon, akár digitálisan a telefonodon – bárhol, bármikor át tudod lapozni őket. Ennél a módszernél nagyon fontos az ismétlés – egy idő után lapozd át a korábban megtanult szavakat is.

Ha még nem volt szerencséd szókártyás szótanuláshoz, a linkre kattintva, az Ingyenes anyagok között találsz 2-2 sorozatot angolból és németből, a munka és az álláspályázat témakör szavaihoz. Próbáld ki!

  1. ’Panelek’

A gyakran együtt előforduló szavak esetében, és ha nem vagy nagy barátja a nyelvtannak, német esetén az elöljárószavaknak és névelőragozásnak. Ha ’egyben’ tanulod meg ezeket a kifejezéseket, előbb eszedbe fog jutni, mintha elgondolkodnál rajta. Például:

  • grafikonelemzésnél: an der ersten Stelle /  decreased significantly
  • levélírásnál: I am writing to inform / hiermit möchte ich Sie informieren
  • birtokos szerkezeteknél: das Thema meiner Diplomarbeit / the topic of my thesis
  1. Szómagyarázat

A legjobb mind közül. Mindent előhív, ami az adott szóval, témával kapcsolatos, és rendkívül fejleszti a gördülékeny kommunikációt.

Ami például az olyan kommunikatív nyelvvizsgán, mint a Zöld Út nyelvvizsga, nagy hasznodra lehet: ha nem jut eszedbe egy szó, de körül tudod írni, nem akad meg a kommunikáció, nem kapsz pontlevonást.

CV – this is a document, which lists your skills, personal data, qualifications and work experience; you need this document when you want to apply for a job”

Lebenslauf: es ist ein Dokument; es zählt die persönliche Daten, die Kenntnisse und Fahigkeiten, die Qualifikation und Berufserfahrung eines Kandidaten auf”

Mindent helyre tesz: a témához tartozó kulcsszavakat, a témához tartozó ismereteket. És ha jól eltalálod a kulcsszavakat, nem fognak félreérteni.

Ha szintet szeretnél lépni, kombinálhatod a szómagyarázatot a szókártyákkal: a kártya hátoldalára írd fel a célnyelvi magyarázatot (is).

Kulcsszavak

Amelyeket 1-1 témához minden vizsgáztató hallani szeretne egy nyelvvizsgán.

Amelyek segítségével pontosabban tudod magad kifejezni, és ezáltal jobban megértik, amit mondasz.

Akár ’sima’ idegennyelvet tanulsz, akár szakmait, a kulcsszavak elengedhetetlenek a sikeres kommunikációhoz. Egy darabig el lehet lenni a ’things’-szel, meg a hasonló töltelékszavakkal, de ha szintet akarsz lépni, felejtsd el. És nevezd nevén a ’dolgokat’. J

Nem mellesleg, ha 1 témához tartozó szavakat tanulsz, ráadásul szövegkörnyezetben, mondatban, sokkal jobban meg fogod jegyezni őket.

A képen az online vásárlás témához (’sima’ és szakmai közegben is népszerű tematika) tartozó 10 fontos szót láthatod példaként. Szerintem ezeket a szavakat mindenképpen használnod kell, ha erről a témáról kell beszélned.

Az angol és német kulcsszavak:

       

A szerdai posztról lemaradt a ’nyomonkövetés’ szó, ami szintén a témához tartozik. Egy korábbi posztban viszont már szerepelt:

       

Kihívások

Amennyiben ki szeretnéd próbálni, mennyire hatékony a fenti módszerek kombinációja, nézd meg a szókincsfejlesztő kihívásokat.

A kulcsszavakon kívül mondatba is helyezheted a szavakat, miután a szókártyákkal megtanultad őket, és a végén magyarázatok, definíciók segítségével ellenőrizheted, ’beugranak’-e a szavak.

Sőt, még azt is kipróbálhatod, tudod-e őket önállóan használni.

A kihívásokat a linkre kattintva találod meg: Ingyenes anyagok

Csak regisztrálni kell itt:  és már kezdheted is.

Mindkét téma előfordulhat egy általános vagy szakmai nyelvvizsgán, beszélgetésben, feladatban.

A kihívás 8 napja alatt 8 féleképpen ’dolgozhatod’ fel a témát és tanulhatod meg a témához tartozó kulcsszavakat.

Ha megcsináltad őket, és szeretnél nekem visszajelzést adni, vagy javaslatot tenni, töltsd ki ezt a Kérdőívet.

 

A hétfői posztban említettem a szókártyás szótanulást, aminek az a nagy előnye, hogy lehetővé teszi a rendszeres, de rövid ismétléseket.

Az alábbi linken megtalálható szókártyák további előnye, hogy

1.Egy konkrét témához tartoznak.

  1. Online szókártyák – a telefonod segítségével bárhol, bármikor átlapozhatod őket.
  2. Példamondatokat is tartalmaznak.

Ha ki szeretnéd próbálni, nézd meg ezeket a korábban közzétett német szókártyákat itt  az angolos kártyákat pedig itt.

Amennyiben gazdasági szakmai nyelvvizsgára készülsz, csapj le a nemrég elkészült angol és német nyelven összeállított szókártya-gyűjteményre. További infót a szókártyákról itt találsz: Angol gazdasági szókártyák, Német gazdasági szókártyák

 

Sikeres nyelvtanulást! 

    Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

    0 hozzászólás

    Egy hozzászólás elküldése

    Kapcsolódó cikkek

    A próbavizsga

    A próbavizsga

    Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

    6. témakör: Értékesítés

    6. témakör: Értékesítés

    Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

    Csöbörből vödörbe?

    Csöbörből vödörbe?

    Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
    Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.