Szókincsfejlesztés

Elengedhetetlen és kikerülhetetlen,

akármilyen nyelvvizsgára készülsz is. Hidd el, hogy a vizsgafeladatok pont úgy vannak megalkotva, hogy a lehető legszélesebb mértékben mérjék a szókincsedet.

Ezért nem érdemes készületlenül, ’csak úgy az utcáról beesni’ egy nyelvvizsgára. Még kevésbé érdemes csak ’próbálgatni’, és azt gondolni, addig fizeted be a vizsgákat, amíg nem sikerül. Ha közben semmit nem teszel annak érdekében, hogy fejlődj, miért sikerülne?

Szóval a feladatok pontosan mérik a szókincsedet – is. Szakmai nyelvvizsgán szakmai szókincset kell használni. Például az ’emberek’ helyett itt már ’vásárlók, ügyfelek, vagy alkalmazottak’ szerepelnek egy társalgásban vagy szituációban. A szókincs tehát nemcsak azért

Fontos,

mert minden feladat alapja. Azért is szükséges, mert anélkül nem tudsz kommunikálni. És itt nem arról van szó, hogy ész nélkül kezdj el megtanulni több ezer szót. A szakmai nyelvvizsgán ez teljesen felesleges. Jobban jársz, ha a legfontosabb szavakat, kifejezéseket tanulod meg a 10-15 szakmai témához. Ez témánként 25-35 szót jelent.

A szókincsfejlesztés elengedhetetlen, mert ha mondjuk nem jut eszedbe egy szó a vizsgán, legalább körül tudod írni, és a kommunikáció így nem hiúsul meg. Nem maradsz csendben, és így biztosan eredményesebb is leszel.

Hatékonyan

úgy tudod fejleszteni a szakmai szókincsedet, ha a szavakat egy-egy témához kötve tanulod meg. Így tudod majd kötni a szavakat, kifejezéseket a témákhoz, és egymáshoz is. Mint már említettem, egy témához 25-35 olyan szó van, ami feltétlenül szükséges például ahhoz, hogy megérts egy álláskereséssel kapcsolatos szöveget, hanganyagot, vagy megfelelően társalogj a témáról.

Ne kampányszerűen tanuld a szavakat – hétvégén 150 szót, vagy a vizsga előtti héten 500 szót – mert egyrészt így csak a szavakat biflázod be, és attól még nem biztos, hogy használni is tudod őket. Másrészt hamar el fogod felejteni őket, és egy szakmai nyelvvizsga hozadéka azért simán lehet az is, hogy tudsz majd külföldiekkel társalogni a cégnél, ahol majd dolgozni fogsz.

A legjobb, ha rendszeresen tanulsz meg kevés szót. Mondjuk naponta 10-15 szót – attól függően, mennyi időd van a nyelvvizsgáig. Nyilván, ha az utolsó pillanatban állsz neki a felkészülésnek, sokat kell egyszerre megjegyezni. Ha viszont hagysz elég időt, mert már 3 vagy 4 hónappal a vizsga előtt elkezded a készülést, naponta 10 szó, plusz a régiek ismétlése elég kell, hogy legyen.

(Ennél a pontnál azért feltételezem, hogy van egy alapvető tudásod és szókincsed, tudsz mondatokat alkotni, és az alapvető nyelvtani szabályokkal is tisztában vagy.)

Hogyan tudsz szavakat tanulni?

A legfontosabb dolog a rendszeresség – kevés új szó naponta.

Ismételj – az új szavak mellé mindig legyen olyan, amit előző napon, héten vagy hónapban tanultál meg.

Mondd ki hangosan – az online szótárak már a kiejtést is megmutatják a szavaknál. Ha nincs segítséged, használd a szótárak ezen funkcióját, hogy a jó kiejtés maradjon meg. A szavak hangos kimondása is egy plusz ahhoz, hogy megjegyezd a szavakat.

’Brit tudósok megállapították’, hogy a nyelvtanulás folyamán minél több érzékszervet vetünk be, annál hatékonyabban jegyezzük meg az új információkat – jelen esetben a szavakat. Ha egy új szót elolvasol, hangosan kimondasz és le is írod, sokkal nagyobb eséllyel jegyzed meg, mintha csak megkeresnéd a jelentését és elolvasnád azt.

A plusz 1 érzékszerv lehet az, hogy leírod a szavakat 1-1 cetlire. Kézzel. A cetli egyik oldalán a magyar, a másik oldalán pedig az idegen nyelvű megfelelője legyen. Klasszikus módszer, de beválik. A cetliket – szótanuló kártyáknak is nevezhetjük – rendszerezheted témakör szerint. Minden nap beteszel a zsebedbe 10 cetlit, és amikor alkalom adódik (sorban állva, buszra várva, buszon utazva, egyetemi előadásra várva), elolvasod a 10 szót és megpróbálod felidézni a jelentésüket.

Ha nem tudsz elszakadni a telefon nyomogatásától a fent említett esetekben sem, akkor keress egy App-ot, ami kifejezetten a szótanulást segíti az előbb felsorolt módon, csak digitálisan. Nem vagyok otthonos ezekben az online dolgokban, de a Quizlet nevű App teljesen megfelel erre a célra. Te beírhatod a megtanulni kívánt szavakat, a ’gép’ kimondja Neked és ki is kérdezi. Erről bővebben egy másik bejegyzésben írok majd.

A plusz 2. érzékszerv pedig az lehet, hogy a kiválasztott szót mondatba helyezed és azt is leírod a cetlire. Lehetőleg olyan mondatba, amiben gyakran előfordulhat az adott szó. Például meg szeretnéd tanulni azt a szót, hogy ’árajánlat’. Erre a következő mondat lehet a legjobb: ’Tudna nekem árajánlatot küldeni erre a szolgáltatásra?’ vagy ’Az Önök árajánlatát elfogadhatónak találtuk.’ Ezt a szót más szövegkörnyezetben el sem tudom képzelni. És így olyan mondatokat fogsz megjegyezni, amit a levélírásnál vagy a szituációs feladatnál is felhasználhatsz.

A szakmai nyelvvizsgára készülés folyamán mindig azt ajánlom a hallgatóimnak, hogy erre a rövid időre hagyják a sorozatokat és bulvárhíreket. Hallgass, nézz inkább gazdasági jellegű műsorokat és olvass hasonló témájú híreket, célnyelvi csatornákon. Ezáltal az új szavakat szélesebb szövegkörnyezetben hallhatod, olvashatod.

Hogyan használs a ‘Gyorstalpaló’ tréninget szókincsfejlesztésre?

1.Válassz egy témát, és nézd meg a hozzá tartozó gondolattérképet.

2. Tanulmányozd a térképet, annak témáit. Az ismeretlen szavaknak nézz utána és írd oda a térképre a magyar jelentését. Ne külön füzetbe – szótárfüzetbe – dolgozz, mert akkor nem környezetében, összefüggésben látod a szavakat, hanem csak egy listát fogsz látni, amit nehezebb megjegyezni.

3. Miután érted, hogy a térképen mi mivel függ össze, és a szavak is megvannak, olvasd el a témához tartozó leíró szöveget. Itt ismételten szövegkörnyezetben láthatod a szavakat. Igyekeztem egyszerű, érthető mondatokba helyezni a szavakat, kifejezéseket.  A mondatszerkezetek gyakran ismétlődnek, így könnyebben tudod megjegyezni azokat is. Ha van ismeretlen szó, írd oda a szövegben az adott szó mellé.

4. Ha megértetted a szöveget, hallgasd meg – szerény előadásomban. Igyekeztem jó kiejtéssel, hangsúlyozással felmondani a szövegeket, de hát nem vagyok egy rádiós bemondó, ezt nézd el nekem. A lényeg, hogy a szöveget nem csak elolvashatod, hanem meg is hallgathatod.

5. Miután ’kivégeztél’ egy témát, jöhet a gyakorlás: felváltva használd a térképet, szöveget és a hanganyagot a szavak megjegyzéséhez. Hallgasd meg a szöveget és nézd hozzá a térképet. Vagy olvasd hozzá a szöveget. Vagy csak hallgasd a szöveg hanganyagát. Ha Te jobban jegyzed meg az írott szöveget, mint a hallott szöveget, akkor olvasd át többször a leíró szöveget.

6. Ha új témába kezdesz, figyelj arra, hogy időközönként átismételd az előző témákat.

Fontos, hogy itt sem kell orrvérzésig tanulni, gyakorolni. Az eleje nehéz, amíg átböngészed és kijegyzeteled a témák ismeretlen szavait, de a többi lépés már nem igényel hosszabb időt, mint 10-15 perc – ha minden nap csinálod. És nem kell mind az 5 lépést egyszerre, egy napon megcsinálni.

Ha tényleg csak 2 hetet szánsz a felkészülésre, az erőltetett menet lesz. Azon kívül, hogy nem lesz hatékony, bele is fogsz fásulni, mert azért tömény a tananyag: a lényeg van benne. Ebből már nincs mit kihúzni, kiemelni. Ezek a témák, ezek a szavak, kifejezések köszönnek majd vissza a szakmai nyelvvizsga MINDEGYIK feladatában.

Sikeres felkészülést!

 

 

Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kapcsolódó cikkek

A próbavizsga

A próbavizsga

Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

6. témakör: Értékesítés

6. témakör: Értékesítés

Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

Csöbörből vödörbe?

Csöbörből vödörbe?

Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.