A hallásértés feladat

Mumus

Sokan azt gondolják, hogy ez a legnehezebb a nyelvvizsgán. Mindenki fél tőle, hiszen léteznek városi legendák olyan hallásértés feladatokról, ahol a nehéz téma, a háttérzaj vagy az érthetetlen akcentus nehezítette ennek a feladatnak a megoldását.

A szakmai nyelvvizsga ’magnós’ feladatai viszont sokkal kiszámíthatóbbak. Egyrészt mert sokkal kevesebb téma szókincsében kell járatosnak lenned, összehasonlítva egy általános nyelvvizsgával.

Másrészt a hanganyagok legtöbbször valamilyen hírműsor hanganyagából készülnek, és ezekben a műsorokban általában rádiós szakemberek, politikusok, szakértők beszélgetnek – őket azért könnyebb követni, hiszen érthetőbben beszélnek, ráadásul olyan témákról, ismerősek a számodra.

Jó hír

A jó hír az, hogy ez a készség is fejleszthető. Lassan, de nagyon jól fejleszthető. Saját tapasztalatból tudom. Amikor a hallgatóimnak készítettem hallásértés feladatot, rendszeresen jártam a BBC és német rádióállomások híroldalain, hogy használható, autentikus hanganyagokat gyűjtsek. Első meghallgatásra nem voltam teljesen képben, de a 10. alkalommal már szinte mindent értettem – főleg amikor hallás után kellett leírnom a szöveget. Akkor vettem észre, hogy hetek alatt sokat fejlődött a hallott szövegértésem.

Szóval nagyon jól fejleszthető. A lényeg, hogy tényleg kell a napi rendszeresség, hogy naponta hallgass valamit a választott idegen nyelven. De nem (csak) a filmek, sorozatok segítségével. Azok is jó, de nem hatékonyak, ha egy szakmai nyelvvizsgára készülsz.

A másik jó hír, hogy a szaknyelvi nyelvvizsgarendszerek hallásértés feladatai eléggé kiszámíthatók, és könnyen begyakorolhatók. Kiszámítható, mert ha jártas vagy a szakmai témákban, és a szókincset is elsajátítottad, jó eséllyel fogod megérteni például a munkaerő-hiányról vagy az erdőirtásról szóló híreket, beszámolókat.

Feladattípusok

Eltérő lehet, hogy melyik vizsgán milyen hanganyagot kell meghallgatnod és az is, hogy milyen feladatot kell a hanganyagokhoz megoldanod. Alapvetően mindegyik vizsgán gazdasági jellegű témákat fogsz hallani, de például a Zöld út nyelvvizsgán az egyik hanganyag mindig környezetvédelemmel kapcsolatos. A Gazdálkodó hallás utáni szövegértés feladatai közül az egyik általában idegenforgalmi témájú. Ha tisztában vagy a szakmai témákkal és azok szókincsével, nem lehet gond.

Rövid válasz

A feladatban a feltett kérdésekre röviden kell válaszolnod. A rövid válasz azt jelenti, hogy nem egész mondatban, hanem csak 2-4 szóban kell leírnod a lényeget. Ebben a feladatban, ha teljes, egész mondatot írsz, akár hibapontot is jelenthet – bár nem nagyon van idő egész mondatok leírására.

Gyakorlás szempontjából itt arra kell összpontosítani, hogy nagyon gyorsan tudj jegyzetelni és a lényeget értsd meg a hallottakból. Az is előfordulhat, hogy olyan szót kell leírnod, amit nem ismersz, csak valahogy tudod, hogy adott kérdésre az a szó vagy kifejezés a válasz.

Feladatválasztós

Első ránézésre könnyűnek tűnik, hiszen csak 3 lehetőségből kell kiválasztani a helyes megoldást. Igen ám, de ezek a lehetőségek nem 1-2 szavas kifejezések, hanem sokszor komplett mondatok. Sok idő megy el a mondatok olvasgatásával, ráadásul csak apró eltérés van a jelentésük között. Így azért nehéz a jót kiválasztani, főleg, ha nem gyakoroltad be rutinszerűen.

Igaz-hamis

50 % az esély, hogy jó választ jelölsz be. Ez jó. Viszont nem feltétlenül könnyebb ez a feladattípus, mint a többi. Ha nem érted pontosan az állításokat, vagy átsiklasz egy kötőszó vagy igeidő felett, vagy egy határozószó felett, könnyű félreérteni a mondatokat és rossz választ bejelölni. Ezért amint megkapod a feladatot, figyelmesen olvasd végig az állításokat és jelöld be előre a rizikós részeket (évszám, szám, időhatározó, tagadószó stb.)

Kitöltős-jegyzetelős

Összetett figyelmet igényel, mivel ebben a feladatban a hallott szöveget összefoglaló mondatokat kell 1-3 szóval kiegészíteni. Gyakran előfordul, hogy nem úgy hallod a mondatot, ahogyan a hanganyagban elhangzik. Csak a lényeg van leírva, vagy más szavakkal. Kellő gyakorlással azonban ezt a feladatrészt is jól be lehet gyakorolni.

Mindegyik vizsgatípus hallásértés feladatára igaz, hogy …

Nem kell 100%-ot teljesíteni ahhoz, hogy sikeres legyen a nyelvvizsga. Persze minél több találatod van, annál jobb, de általában mindenki arra törekszik, hogy csak a minimum pontszám meglegyen, ne ezen múljon a vizsga szóbeli része. A gyakorlás során ne keseredj el, ha csak a fele megoldásod jó – az is elég lehet a sikeres szóbelihez.

A szakmai témák ismerete és a szakmai szókincs elsajátítása legalább olyan fontos, mint megérteni azokat, akik a felvételeken beszélnek. Azt is megkockáztatnám, hogy ha tájékozott vagy bizonyos témákban, sejtheted is a választ, mielőtt meghallgatod a szöveget. Főleg, ha figyelmesen olvasod el a feladatot.

 Hogyan gyakorold

Akármelyik szakmai nyelvvizsga hallásértés feladatára gyakorolsz is, a folyamat ugyanaz. Nyilván kezdheted azzal, hogy rögtön úgy csinálod meg az adott feladatot, mintha a vizsgán lennél, de első nekifutásra biztosan nem leszel nagyon eredményes. De azért próbáld csak ki magad.

Ismétlés és rendszeresség

Miután megoldottad a feladatot, a megoldásodat vesd össze a feladat megoldásával (akármelyik vizsgaközpont gyakorló feladatait veszed meg, meg fogod kapni a megoldást is).

Nézd meg, hol hibáztál: olvasd el az adott szövegrészt, és értelmezd. Ha kell, szótárazz, gondold végig, miért az a jó megoldás, ami.

Ezután ne térj rögtön a következő feladatra, hiszen csak a feladatmegoldást gyakoroltad, a hallásértésed ennyitől még nem fog javulni.

Hallgasd meg a szöveget még egyszer úgy, hogy nézed, olvasod hozzá a hanganyag írott változatát. Próbáld meg követni és megérteni, miről szól – ha kell, szótárazz, de ne szótárfüzetbe, hanem a szövegbe. Így szövegkörnyezetben látod majd mindig az adott szót, kifejezést. Ahányszor elolvasod a szöveget, látni fogod a jelentését, így jobban is fogsz rá emlékezni.

A továbbiakban hallgasd meg párszor a hanganyagot – az írott szöveg nélkül – és próbáld követni, miről is szól.

Ezt többször is megismételheted, akár egy kis idő elteltével, amikor már egy másik feladattal gyakorolsz. Ha minden nap szánsz a gyakorlásra 10 – 15 percet, észre fogod venni, hogy egyre jobban megérted majd az új hanganyagokat.

Megfelelő hanganyag

Nagyon jó, ha angolul nézel sorozatokat, de a szakmai nyelvvizsgán ez nem biztos, hogy hasznos lesz Neked. A hanganyagok többségében gazdasággal kapcsolatos témák szerepelnek. A környezetvédelem is egyre többször kerül a témák közé. A gazdálkodó nyelvvizsgán pedig idegenforgalmi témákkal is találkozhatsz.

Ezeknek a témáknak viszonylag szűk, szakmai szókincse van, amivel nem találkozhatsz a filmek világában. Tehát ha erre a vizsgarészre készülsz, arra a 1,5-2 hónapra hallgasd gyakrabban a BBC, vagy a Deutsche Welle híreit, hanganyagait – a sorozatok helyett.

Felkészülés a nyári pihenés alatt

Ha biztosra akarsz menni, akkor a szakmai témákat is átnézed. A nyárra összeállítottam egy ’Gyorstalpaló’ tréninget – angol és német nyelvből. Azért gyorstalpaló, mert ha rendszeresen foglalkozol a benne található szakmai témákkal, 1,5 hónap alatt is fel tudsz készülni a szóbelire.

A témák mellett találsz 10 hallásértés feladatot. Ezeket a Zöld Út szakmai nyelvvizsga mintájára készítettem, tehát 5 hanganyag a gazdasági élettel kapcsolatos, 5 pedig a környezeti problémákkal.

A feladatokhoz természetesen megtalálod a hanganyagok írott szövegét és a feladatok megoldását is. Ha nem erre a nyelvvizsgára készülsz, a gyakorló ’magnós’ feladatok akkor is hasznodra lesznek.

Sikeres felkészülést!

 

Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kapcsolódó cikkek

A próbavizsga

A próbavizsga

Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

6. témakör: Értékesítés

6. témakör: Értékesítés

Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

Csöbörből vödörbe?

Csöbörből vödörbe?

Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

Levélírás 7 napos kihívás

Levélírás 7 napos kihívás

7 napon keresztül kaptál 1-1 kérdést az angol és a német üzleti levelek írásával kapcsolatban. Ha derekasan végigcsináltad a kihívást, bizonyára kíváncsi vagy a megoldásokra is. A bejegyzésben megtalálod a kérdéseket és a megoldásokat is.

10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.