Szaknyelvi blog

Nyelvvizsga előtt állóknak

Tanácsok, tapasztalatok, tippek

A próbavizsga

A próbavizsga

Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

bővebben
6. témakör: Értékesítés

6. témakör: Értékesítés

Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

bővebben
Csöbörből vödörbe?

Csöbörből vödörbe?

Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

bővebben
10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.

bővebben
Egyedül nem megy

Egyedül nem megy

Nyelvvizsgára készülsz? Esetleg szakmai nyelvvizsgát szeretnél tenni? Tudod, melyik a legnehezebb feladat? A szakmai szituációs feladat. A bejegyzésből azt is megtudhatod, miért.

bővebben
5. témakör: Cégek, vállalkozások

5. témakör: Cégek, vállalkozások

Ez a legszerteágazóbb téma. És nem utolsó sorban az egyik legfontosabb.
Főleg akkor, ha még nem dolgoztál cégnél, nagy cégeknél; nem vezettél saját vállalkozást, és nem voltál még felelős pozícióban. Tehát nincs semmi tapasztalatod.

bővebben
Újévi fogadalmák

Újévi fogadalmák

Mit szólnál egy igen konkrét, de betartható újévi fogadalomhoz? Mondjuk ehhez: ‘2024-ben gazdasági nyelvvizsgát szerzek.’

bővebben
4. témakör: Gazdaság

4. témakör: Gazdaság

A bejegyzésben összefoglalom a gazdaság témakörrel kapcsolatos posztokat. Ezekből megtudhatod, milyen mélységig kell egy szakmai nyelvvizsgán a gazdaság témakörrel tisztában lenni.

bővebben
Szókincsfejlesztés

Szókincsfejlesztés

A bejegyzésben szeretném összefoglalni a Lépjünk szintet a nyelvtanulásban csoportban a héten közzétett posztokban található infókat – hogy minden egy helyen legyen, ha szükséged lenne rá, vagy másnak is elküldenéd. A bejegyzést mindenkinek érdemes elolvasni, aki idegennyelvet tanul, netán nyelvvizsgázni szeretne, és ehhez van szüksége a szókincse bővítésére.

bővebben
3. Témakör: Munka

3. Témakör: Munka

A bejegyzésben összefoglaltan megtalálhatod mindazokat a tippeket, tanácsokat, ötleteket, melyek segítségével maximálisan fel tudsz készülni a szakmai nyelvvizsga ‘munka’ témakörével kapcsolatos feladatokra.

bővebben
Grafikonelemzés a nyelvvizsgán

Grafikonelemzés a nyelvvizsgán

A bejegyzésben röviden összefoglalom a Lépjünk szintet a nyelvtanulásban csoportban közzétett posztok alapján azokat a tanácsokat, ismereteket, melyek szükségesek egy jó grafikonelemzéshez.

bővebben

Értesülj a legfrissebb bejegyzésekről!