Általános C1 vagy Szakmai B2?

 

A nyelvvizsgakötelezettség eltörlésével ez a probléma már nem érint tömegeket. A nyelvvizsgáztatás során azonban szerencsére találkozok olyan fiatalokkal, akik valamilyen oknál fogva papírral is bizonyítani szeretnék, hogy milyen szinten van az idegennyelvi tudásuk.

Olyan vizsgázókkal is találkoztam, akik egyértelműen azért választották az általános C1-es vizsgát, mert úgy gondolták, azt könnyebben megszerzik, mint a szakmai B2-t.

Ez egy tévhit. Erről már írtam korábban, itt.

Mint ahogy az is tévhit, hogy a pontos nyelvtan, a szép szófordulatok és idiómák elegendőek a felsőfokú nyelvtudáshoz, nyelvvizsgához.

 

Tudtad, hogy a C1-es nyelvvizsgán nem csak a nyelvtudás számít?

Fontos az is, de a tájékozottság még fontosabb. Mindenféle témában. A Téged érintő témákban, mint például az oktatás helyzete, és a Tőled távol álló témákban, mint például a versenysportban előforduló dopping.

A C1 nem csak azért felsőfok, mert nehezebbek, és hosszabbak az írásbelin a szövegek. Vagy mert a szókincsednek árnyaltabbnak kell lennie.

A felsőfokú nyelvtudás (egy nyelvvizsgán) azt is méri, mennyire tudsz ’felsőfokon’ gondolkodni. Mennyire vagy tájékozott a társadalmi problémák hátterében, megoldási lehetőségeiben.

Ebből az következne, hogy egy 70 éves több diplomás felnőtt könnyebben megszerezné ezt a nyelvvizsgát, mint egy 17 éves diák. Szerencsére nem így van. Alapos felkészüléssel, a témák körbejárásával nem lehetetlen a küldetés.

Vizsgáztatás során mindig megállapítottuk a kollégáimmal, hogy a C1-es nyelvvizsga szóbeli része igazán nem csak a nyelvtudásról szól, hanem a tapasztalatról, tájékozottságról, felkészültségről.

 

Így tudsz minél alaposabban felkészülni a C1-es általános nyelvvizsgára:

A tájékozottságot úgy tudod elérni, hogy odafigyelsz, mi zajlik körülötted a világban. Olvass híreket, nézz híradót, beszélgess másokkal.

Ha megnézed a vizsgaközpontok által megadott témák listáját, kicsit jobban be tudod határolni, milyen témákra figyelj oda.

Keresd meg és írd össze az adott témához tartozó célnyelvi kulcsszavakat. Például az egészségügyi rendszer témához elengedhetetlen, hogy tudd az ’egészségügyi ellátás’, ’társadalombiztosítás’, ’várólista’, ’magánklinika’, ’szakrendelés’ szavakat.

A legfontosabb, hogy mindenképpen legyen valaki, akivel sokat gyakorolsz: megbeszélitek a témákat, akár kérdésekre válaszolva, akár rövidebb monológok segítségével.

És mindenképpen legyen valamilyen véleményed, amit adott esetben a vizsgán el tudsz mondani. Ha a napi hírekben hallottad, de nem 100 %-ig a Te véleményed (viszont meg tudod fogalmazni idegennyelven), akkor azt mondd el.

Nyilván ez nem lesz egyszerű dolog és nem lehet félvállról venni.

És az is lehet, hogy soha az életben nem kell majd a hajléktalanok vagy az oktatási rendszer problémáiról beszélned angolul vagy németül – így az is benne van a pakliban, hogy feleslegesen tanulsz meg egy csomó dolgot.

 

Milyen lehetőségeid vannak?

Az attól is függ, miért szeretnél pont C1-es nyelvvizsgát tenni.

Azért, mert több pontot lehet érte kapni az egyetemi felvételin?

Vagy a szakmai nyelvvizsgát szeretnéd kiváltani vele? (Elvétve van még néhány szak, ahol szakmai nyelvvizsgához kötik a diplomát.)

Esetleg évekig éltél / tanultál külföldön, és így nem okoz gondot felsőfokon megszólalni idegennyelven, bármilyen témában?

Ha az utóbbi kategóriába tartozol, akkor ne is olvasd tovább a bejegyzést.

Ha az elsőbe, vagyis a pontszámok miatt kell a C1-es vizsga, akkor van választási lehetőséged: a

 

Zöld Út nyelvvizsgaközpont frissen fejlesztett és akkreditált C1-es nyelvvizsgája.

A vizsgáztatói képzésen ez a vizsga azonnal szimpatikus lett, és egyből az jutott eszembe, hogy ez a megfelelő alternatíva azoknak, akik az előzőekben említett alapos felkészülést nem tudják kivitelezni.

A Zöld Út általános C1-es vizsgájának más előnye is van a többi általános nyelvvizsgával szemben (erről majd később fogok írni). Amire most ki szeretnék térni, az a prezentáció.

Ennek a vizsgának a C1-es szóbeli része egy rövid beszélgetésből áll – ami a vizsgázó tanulmányaival, munkájával, terveivel kapcsolatos, – és egy prezentációból áll.

Nincs szituáció, nincs meggyőzéses véleménykifejtés, nincs monológ, amit 1 perc alatt kell összerakni.

A prezentáció témáját Te gondolod ki – pontosabban 3-at, ebből fognak választani a vizsga napján, de gondolj csak bele: 3 általad választott témából kell felkészülnöd, nem 20 ismeretlen témából! Sokkal kiszámíthatóbb.

A harmadik feladat pedig egy rövid beszélgetés a prezentációddal, annak témájával kapcsolatban.

A további előnyökről egy másik alkalommal írok majd.

Ha a B2-es szakmai nyelvvizsgát szeretnéd a C1-essel kiváltani, lebeszélnélek róla.

Több vizsgázót is láttam már, aki gazdálkodást, menedzsmentet vagy marketinget tanult, és általános felsőfokú vizsgára jött – gondolván az könnyebb lesz.

Nem volt könnyebb. Volt, akinek elsőre nem is sikerült (nem volt elég tájékozott a mindenféle témában).

Ha gazdasági szakon tanulsz, sokkal jobban tudsz azonosulni a szakmai nyelvvizsga témáival, hiszen a legtöbbet tanultad már – magyarul.

Ha végzel, előbb-utóbb egy cégnél fogsz kikötni, ahol csak előnyödre válhat, ha tudsz kommunikálni a külföldi partnerekkel, vagy meg tudsz írni egy normális reklamáló vagy rendelő levelet.

Arról nem is beszélve, hogy a szakmai nyelvvizsgák a szókincset és a kommunikációt helyezik előtérbe, nem a nyelvtant – így sokkal gyorsabban, akár gyengébb nyelvudással is hatékonyabban fel tudsz készülni a vizsgára.

Egy szakmai nyelvvizsgán senki nem várja el Tőled a szép szófordulatokat. Még azt sem, hogy MINDENBEN tájékozott legyél.

Azt várják el Tőled, hogy pontosan és egyértelműen tudd kifejezni magad. Akár azt is, hogy miért nem tudsz egy adott témában nyilatkozni. A kommunikáció a lényeg.

Mit tehetsz, ha mégsem szeretnél szakmai nyelvvizsgát tenni?

A válasz egyszerű: Zöld Út általános C1.

Visszakanyarodtunk ehhez a nyelvvizsgához. Ez a nyelvvizsga sokban hasonlít a Zöld Út szakmai nyelvvizsgákhoz. Amiben hasonlít, az mind az általános C1-es vizsga javára válik – de erről majd később.

Ami itt lényeges szempont lehet, az ismételten a prezentáció. Kiszámítható, miről kell beszélned, miből kell felkészülnöd, ez hatalmas előny.

Az írásbeli és a hallott szövegértés feladatok is kiszámíthatóbbak: a feladatok fele MINDIG környezetvédelemmel kapcsolatos. Ami azért jó, mert ez a téma elég jól behatárolható, körbejárható – és napjainkban már a csapból is az folyik, így BIZTOSAN konyítasz hozzá valamit.

A feladatok másik felében persze előjöhetnek a ’felsőfokú’ témák, de egy írott szöveget kiegészíteni, vagy esszét megírni még mindig könnyebb – a legtöbb vizsgázónak, – mint szóban rögtönözni.

Éppen ezért lehet egy optimális megoldás azoknak, akik nem szakmai nyelvvizsgát szeretnének tenni, de az általános nyelvvizsgák közül egy kiszámíthatóbb vizsgára jobban fel tudnak készülni.

A vizsgatípus további előnyeiről, részletesebben egy másik alkalommal írok majd.

További információért, mintafeladatokért keresd fel a Zöld Út Nyelvvizsgaközpont honlapját itt.

    Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

    0 hozzászólás

    Egy hozzászólás elküldése

    Kapcsolódó cikkek

    A próbavizsga

    A próbavizsga

    Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

    6. témakör: Értékesítés

    6. témakör: Értékesítés

    Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

    Csöbörből vödörbe?

    Csöbörből vödörbe?

    Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
    Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.