ZÖLD ÚT ÁLTALÁNOS NYELVVIZSGA

 

Halottál már róla? Nem?

Nem csoda, hiszen egy teljesen új fejlesztésű nyelvvizsgáról van szó. Annyira új, hogy 2023 őszén lesz az első éles vizsgaidőszak.

Elsőre azt gondolhatnád, hogy minek, hiszen van már elég a piacon.

Elsőre lehet, hogy igazad is van, mert ez a nyelvvizsga hasonló a többi általános nyelvvizsgához, mivel

  • általános nyelvtudást mér (nem kötődik egy szakmához, mint a Zöld Út szakmai nyelvvizsga)
  • 3 szinten lehet megszerezni (alap-, közép- és felsőfok)
  • egynyelvű (nincs benne fordítás).

És kb., ez minden, amiben hasonlít.

Ha viszont megnézed, miben tér el a többi általános nyelvvizsgától, akkor láthatod, hogy itt valami újról van szó (minden elismerésem a vizsgát kidolgozó kollégáknak J ).

 

Ez a nyelvvizsga abban más, hogy

 

  • évente 3 vizsgaidőszak van

Ami kevésnek bizonyulhat, de hidd el, ha rendesen felkészülsz, nem is kell, hogy gyakrabban legyen.

  • kevesebb feladatból áll

Egyszerűbb, követhető feladatok: 2 olvasott szövegértés (összesen 3 feladat, 2 íráskészség (1-1 feladat), 2 hallott szövegértés (1-1 feladat). 

  • vizsgázóbarát pontozással rendelkezik

A megszokott 0-5-ig terjedő skála helyett itt 0-3 közötti pontokat lehet adni / kapni. Ez azt jelenti, hogy jó felkészüléssel könnyebben megkaphatod a maximum pontot, mint az 5-ös skálán (ahol eleve 3 pont a szintnek megfelelő tudás, és nagyon könnyű 2 pontot kapni, ami már a szint alatt van…).

  • ’egyszerűsített’ és ‘korszerűsített’ témakörök

Kevesebb téma van, mint a többi nyelvvizsgán. Nem találtam arra utaló témát, hogy a divatról, öltözködésről, főzésről vagy a lakás berendezéséről kellene beszélned. Ami ennél lényegesebb, hogy a 2 szövegértéses feladatból és a ’magnós’ feladatból az egyik MINDIG környezetvédelemmel kapcsolatos. Ami azt jelenti, hogy kiszámítható és megtanulható.

  • kommunikatív készséget mér

A hangsúly nem azon van, hogy nyelvtanilag tökéletesen beszélsz-e, hanem azon, el tudod-e mondani a véleményed, vagy azt, hogy miért nincs véleményed. (ezen a ponton is hasonlít a szakmai nyelvvizsgákhoz). Nem ritkán használt szófordulatokat várnak Tőled, hanem azt, hogy érthetően kommunikálj.

  • nincs önálló ’témakifejtéses’ feladat (B2)

A többi vizsgán ez a feladat ment a legnehezebben – vizsgáztató tanárként ezt tapasztaltam. Ezt a feladatot most úgy kell megoldanod, hogy kapsz egy ún. ’reáliát’, ami lehet egy vásárlásnál kapott blokk, vagy egy vonatjegy, stb.

Miután a legfontosabb infókat elmondtad, például a blokkal kapcsolatban, ez alapján kell a kapcsolódó témáról (pl. vásárlás) beszélgetned a vizsgáztatókkal, akik kérdésekkel is fognak segíteni. 

  • prezentációs feladat a C1-es vizsgán

Szerintem ez a legnagyobb könnyítés azoknak, akik a felsőfokú nyelvvizsgát célozzák meg. A vizsga szóbeli részénél a beszélgetést követően nem szituációt kell eljátszanod, és egy ott kapott témáról önállóan beszélned.

A szóbeli ezen részében egy prezentációt kell tartanod. A témákat Te választod ki, otthon, a vizsga előtt három héttel. A vizsgán pedig megtudod, hogy melyiket kell előadnod – de így is felkészültebben mész oda, mint egy másik típusú vizsgára. A prezentáció után a témával kapcsolatosan kell beszélgetést folytatnod a vizsgáztatókkal.

Ebben sincs meglepetés-faktor, hiszen ha felkészülsz, nagyjából tudni fogod, miről lesz szó.

 

Ha még mindig nem világos, vegyük sorra.

Miért jársz jobban, ha erre a nyelvvizsgára jelentkezel?

Hatékonyabb lesz a felkészülés, mert kevesebb feladattal kell számolnod. Ezeket nagyon jól be lehet gyakorolni.

 

Könnyebb lesz a felkészülés, mert 2 feladat mindig a környezetvédelemmel kapcsolatos, ezáltal kiszámíthatóbb is.

 

Jobban fogsz teljesíteni a vizsgán, mert nem mindent kérnek számon, hanem a kommunikatív nyelvtudásodat, ami nagy előny, ha a nyelvtan nem a kedvenced.

 

A felkészülés és a vizsga folyamán is könnyebb dolgod lesz, mert nem magadtól, önállóan kell megoldanod a szóbeli feladatokat, hanem kérdések segítségével kell beszélned egy témáról. (a C1-es prezentációról nem is beszélve). Ezzel jelentősen csökkenhet a vizsgadrukk.

 

Eredményesebb lehetsz, mert a vizsgázóbarát pontozási skálából kiindulva egy átlagos teljesítményre is megkaphatod a maximális pont 66 %-át (nem erősségem a matek, de ha max. 3 pont adható, akkor a 2 kb. ennyit tesz ki J).

Gyanús lenne, ha nem lenne semmi, ami hátrányként említhető.

 

Éppen ezért meg kell említeni. Mivel ez a vizsga most fog élesben debütálni, nincsenek több évre visszamenőleg ’lejárt’ vizsgafeladatok, melyeket gyakorlásra lehetne használni.

 

A vizsgát kidolgozó kollégák gőzerővel dolgoznak azon, hogy legyenek mintafeladatok és gyakorló feladatok. De ha megnézed, pontosan milyen jellegű feladatokra számíthatsz a vizsgán, egy képzett és gyakorlott nyelvtanár is tud hasonló feladatokat adni a számodra, amíg nincs elegendő hivatalos gyakorlófeladat.

 

A másik hátrány, hogy egyelőre csak angol és francia nyelvből tehető le. Arról sajnos nincs információm, hogyan alakul a német nyelvvizsga sorsa.

Kinek ajánlható a Zöld Út általános nyelvvizsga?

Azoknak,

  

  • akik hadilábon állnak a nyelvtannal, és jobban megy a kommunikáció

  • akik kevesebb, kiszámíthatóbb feladatokra vágynak, mert nincs sok kapacitásuk és idejük mindenre felkészülni

  • fiatal felnőtteknek vagy egyetemistáknak a szakmai nyelvvizsga alternatívájaként (de csak akkor, ha nincs a szakmádnak megfelelő nyelvvizsga J)

 

  • középiskolásoknak, akik hajtanak a C1-esért kapható plusz pontokra és szeretnek / tudnak prezentációt tartani.

Idén ősszel kerül megrendezésre az első Zöld Út általános nyelvvizsga. A vizsgaidőszak október 13-án kezdődik, és kb 2-3 hétig tart (külön időpontban van az írásbeli, a ’magnós’ és a szóbeli rész).

Mivel egy friss vizsgáról van szó, érdemes követni a vizsgaközpont weboldalát további információkért itt.

Jómagam 20 éve vagyok a Zöld Út nyelvvizsga központ vizsgáztatója, jól ismerem a vizsgafeladatok felépítését, értékelési folyamatait.

Mivel az általános nyelvvizsga a szakmai nyelvvizsga mintájára készült, és nagyon sokban hasonlít rá, tőlem is kérhetsz tanácsot a felkészüléssel, feladatokkal vagy a vizsgával kapcsolatban.

Az esetleges kérdéseidet felteheted emailben: [email protected], vagy  Lépjünk szintet a nyelvtanulásban facebook csoportban.

A közösségi oldalaimat azért is érdemes lehet követni, mert folyamatosan osztok meg a nyelvtanulók, vizsgára készülők számára hasznos  tippeket, tanácsokat, feladatokat.

 

Sikeres nyelvtanulást és felkészülést!

 

    Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

    0 hozzászólás

    Egy hozzászólás elküldése

    Kapcsolódó cikkek

    A próbavizsga

    A próbavizsga

    Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

    6. témakör: Értékesítés

    6. témakör: Értékesítés

    Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

    Csöbörből vödörbe?

    Csöbörből vödörbe?

    Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
    Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.