Miért érdemes szaknyelvet tanulni? 2.0

 

Azt senki nem vitatja, hogy egy villamosmérnök, egy orvos vagy egy kőműves értse azokat a dolgokat, amikről a szakmával kapcsolatban, munkavégzés közben beszélnek. Magyarul.

Ugyanez elvárható lenne egy közgazdásztól egy HR-estől vagy egy agrármérnöktől: ha nemzetközi közegben meg kell szólalniuk, vagy írásban kell kommunikálniuk, elvárható lenne, hogy ne konyhanyelven társalogjanak egy szakmai témával kapcsolatban, hanem az adott szakma szaknyelvén.

Ilyenkor jönnek az ellenérvek, hogy „Ugyan miért fontos ez? Én nem akarok külföldön, külföldiekkel dolgozni.”

Egyrészt honnan tudod, mi lesz 5 év múlva?

Másrészt nem biztos, hogy ezt Te fogod eldönteni. Egyszer csak belekerülsz a helyzetbe – és akkor milyen jó lenne a magabiztos nyelvtudás.

Magyarországon megközelítőleg 14 500 külföldi irányítású cég van. Ez elég nagy szám ahhoz, hogy ezen cégek egyikénél fogsz kikötni. Annak is nagy a valószínűsége, hogy előbb-utóbb kapcsolatba kerülsz a külföldi menedzsmenttel, vezetőkkel, beszállítókkal, és más egyéb partnerekkel.

Ha jól akarsz az ilyen találkozókból kijönni, és netán karriert szeretnél a cégnél befutni, nagyon jól jöhet, ha pontosan, egyértelműen és a szakmához adekvát módon tudsz idegennyelven kommunikálni.

Hiába gondolod, hogy egy kis magyar cégnél tök felesleges pl. angolul megrendeléseket, reklamációkat kezelni, előbb-utóbb minden valamire való kis magyar cég kénytelen kitenni a lábát a külföldi piacra.

Kicsi ország vagyunk, a nagy profit több vásárlót igényel. És ha jó a termék, akkor miért ne szeretnéd külföldön is eladni?

Az első ilyen lépés lehet az, hogy részt veszel a céggel egy nemzetközi vásáron. Egy ilyen vásár olyan, mint egy ’rapid randi’. Kapsz 2 percet, hogy mindent elmondj a cégedről, ami fontos lehet egy megrendelőnek vagy potenciális üzletfélnek. És ebben a 2 percben igencsak meggyőzőnek kell lenned.

Nyelvileg is. Itt nem fér bele a ’things’, a ’something’ és  a ’kinda’. Ha ilyeneket használsz, nem vesznek komolyan.

A másik lépés lehet, hogy egy projektben veszel részt más, külföldi szakemberekkel, cégekkel. Ha a fenti stílust hozod, és még a saját magad bemutatását is az általános iskolai angoltudással akarod megoldani, te leszel a ’tudatlan, komolytalan kelet-európai’.

Hiába van a szaktudásod magasan a többieké fölött, a szegényes kommunikációval könnyen lenullázhatod.

Szerinted van olyan tudomány- vagy gazdasági ágazat, melynek a szakirodalma legelőször magyarul jelenik meg?

Ha lépést akarsz tartani a szakmád újításaival, vagy fejlődni szeretnél, megkerülhetetlen a szaknyelv ismerete – és használata.

 

Amennyiben elvégzed az egyetemet, diplomás munkavállaló leszel. Nagyobb valószínűséggel kerülsz vezető pozícióba egy cégnél, mint akinek nincs diplomája. Cég- vagy osztályvezetőként hozzád fordulnak majd, ha például egy külföldi kliens vagy kuncsaft jön.

Egy esetben nem fognak Hozzád fordulni, ha a ’mezei’ ügyintéző vagy eladó simán boldogul a külföldivel, mert mondjuk beszél idegennyelvet. Ez egy pozitív dolog mindaddig, amíg Te is tudsz angolul vagy németül stb.

Abban az esetben viszont, ha nem, akkor nagyon ciki lesz

És ahogy elnézem, egyre több külföldi van, aki Magyarországon tanul vagy dolgozik és vesz igénybe szolgáltatásokat, vásárol termékeket.

A sort lehetne még folytatni.

Az egyetemeken ettől a tanévtől kezdve kötelező a szakmai idegennyelv tanítása. Így Neked is jobb lehet, hiszen nem Neked kell különórákat és tanfolyamokat keresnek, hanem eléd teszik a szaknyelvet, hogy Te már csak annak az elsajátításával foglalkozz.

Nyelvtanárként azt javasolnám, élj a lehetőséggel és használd ki maximálisan.

A jövőd szempontjából nagyon fontos lehet.

Nagyobb lehet így a nyelvtanulás iránti motivációd, hiszen nem ugyanazokat a témákat fogod tanulni 5x-re (pl. család, szabadidő, utazás) – hanem végre a szakmádhoz kapcsolódó, és éppen ezért új dolgokról fogsz idegennyelven tanulni (legyen az a növénytermesztés, pénzügy, jogi ismeretek stb.).

Hasznos lehet még azért is, hiszen az idegennyelvű szakirodalmat már a diplomamunkádhoz is felhasználhatod, a szakmai témák pedig egy külföldi állásinterjún is előjöhetnek.

Végeredményképpen pontosabban, igényesen és érthetően tudsz majd kommunikálni a szakmádat érintő helyzetekben, dolgokban.

Egy bökkenő van: időközben elindult az őszi félév, és lehet, hogy mostanra már Te is tapasztaltad, hogy mégsem azt fogják tanítani, amire számítottál. Kiderül, hogy nagy létszámú csoportokban kell nyelvet tanulnod, és ráadásul a többiek sokkal jobbak – vagy sokkal gyengébbek.

Még annak is elmehet a kedve a nyelvtanulástól, akinek azelőtt volt.

Ennek ellenére azt javaslom: ne add fel! Figyelj majd oda az órákon, azért megéri!

Jómagam 20 éve tanítok gazdasági és mezőgazdasági szaknyelvet. A 20 év alatt azt vettem észre, hogy a szakmai nyelvet a gyengébb angolos/németes tanítványaim is el tudták bizonyos szinten sajátítani (pl. középfokú szakmai nyelvvizsgát tettek).

Jóval kevesebb a feldolgozandó téma, kevesebb szót kell megtanulni, ezáltal emészthetőbb az anyag.

A kommunikáció mindig felülírja a nyelvtant, azaz sokkal fontosabb, hogy adott helyzetben a megfelelő szavakat használd, minthogy minden nyelvtani apróságra odafigyelj. (ez tetszeni fog azoknak, akik nincsenek jóban a nyelvtani szerkezetekkel)

Amennyiben valamilyen gazdasági szakon vagy / szakra mész, gazdasági vagy üzleti szakmai idegennyelvet kell majd tanulnod.

Ha azt tapasztalod, hogy sok lesz a tananyag, nem érted, vagy nem tudsz haladni, mert sokan vagytok a csoportban, akkor se add fel. Kaphatsz segítséget.

Az egyik segítség az lehet, ha követed a Lépjünk szintet a nyelvtanulásban nevű facebook csoportot, vagy a Szaknyelvtrening elnevezésű facebook oldalt. A jövőben mindkét felületen szeretnék egy-egy szaknyelvi témát és 1-1 idegennyelvi készséget ‘feldolgozni‘. A témákat előre láthatólag 2 hetente fogom váltani.

A másik segítség pedig a Szaknyelvi Csomag Zöldfülűeknek lehet. Ez a tréning  pont úgy lett összeállítva, hogy egy teljes tanéven át a rendelkezésedre álljon.

Benne van minden, ami a gazdasági szaknyelvhez kell (témák, szavak, ábrák, feladatok), ami az anyagok megértéséhez kell (magyarázatok, leírások, hanganyagok, videós anyagok) és az is benne van, ami egy kis extra gyakorláshoz kell (konzultációk).

Amennyiben úgy érzed, kevés a heti 2 óra az egyetemen, kevés a magyarázat és a gyakorlásra szánt idő, tényleges segítséget nyújthat ez a csomag.

Ha viszont már jobban állsz, vagy annyira jól megy a szaknyelv, érdemes lenne azt valamiféle ’papírra’ váltani. Miért nem teszel egy szakmai nyelvvizsgát?

A Szaknyelvi Csomag Zöldfülűeknek tréning ebben is tud segíteni, hiszen benne van minden, ami  célirányosan felkészít az adott vizsgarészekre, legyen az a levélírás, grafikonelemzés, szakmai társalgás vagy szakmai szituáció.

Ha további részletekre vagy kíváncsi, és megnéznéd a tartalomjegyzéket, kattintsd ide a németes, és ide az angolos csomagért.

Sikeres nyelvtanulást!

    Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

    0 hozzászólás

    Egy hozzászólás elküldése

    Kapcsolódó cikkek

    A próbavizsga

    A próbavizsga

    Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

    6. témakör: Értékesítés

    6. témakör: Értékesítés

    Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

    Csöbörből vödörbe?

    Csöbörből vödörbe?

    Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
    Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.