1. Témakör: egyetemi tanulmányok

 

A bejegyzésben szeretném összefoglalni a Lépjünk szintet a nyelvtanulásban csoportban látottakat, leírtakat, megoldottakat.

Mennyire kell belemenni a részletekbe, ha az iskoláidról kell beszélned?

Csak annyira, hogy egy kívülálló is értse, miről beszélsz. Az iskoláid pontos neve helyett inkább arról beszélj, mit tanulsz, milyen specializációja van a sulinak, vagy ha egyetemre jársz, milyen szakon vagy. Ez a legfontosabb információ.

Van a témának ‘kötelező’ szókincse?

Minden témához megvannak azok a szavak, amiket egy vizsgáztató a témával kapcsolatban hallani akar. Ha ezeket használod, garantált a jó értékelés.

Amennyiben nem vizsgáztató ül veled szemben, hanem a jövőbeni munkaadód, vagy egy potenciális üzleti partner, akkor pedig azért jó használni ezeket a szavakat, mert így pontosan, profin tudod kifejezni magad. És ezt ők is értékelni fogják.

A Lépjünk szintet a nyelvtanulásban csoportban 6 angol és 6 német szóra hívtam fel a figyelmet. A biztonság kedvéért – és azért, hogy a Te szókincsed is bővüljön, itt vannak a ’megoldások’:

             

             

Lehet, hogy elsőre nehéznek bizonyultak a szómagyarázatok. Majd belejöttök. A tanítványaim már megszokták, ismerik a logikáját és az ilyen magyarázatok felépítését…

 Gondolkodj (a) célnyelven

Alapvető hibázási lehetőség, amikor a magyar gondolatait, szavait szeretné valaki szó szerint angolul vagy németül megfogalmazni. Sokszor ez nem működik, hiszen más a nyelvek logikája, szerkezete stb.

Ilyen a ’felvételizni’ ige is. Mindkét nyelven kicsit bonyolultabb megfogalmazást igényel. Célszerű nem elhagyni a kifejezésekből semmit, csak azért, hogy rövidebb, Neked egyszerűbb legyen.

Sich um einen Studienplatz bewerben és to apply for a place at a university. Se több, se kevesebb.

A mondatok így néznek ki:

               

És mivel senki nem kérdezte, nyilván mindenki tudta, hol van Krakózia…

    Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

    0 hozzászólás

    Egy hozzászólás elküldése

    Kapcsolódó cikkek

    A próbavizsga

    A próbavizsga

    Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

    6. témakör: Értékesítés

    6. témakör: Értékesítés

    Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

    Csöbörből vödörbe?

    Csöbörből vödörbe?

    Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
    Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.