2. Témakör: álláskeresés

Ez az egyik olyan téma a jónéhány közül, amelyben teljes átfedésben van a nyelvvizsgás és a való életben nyújtott teljesítményed.

Érthetőbben: Ha ezt a témát körbejárod, begyakorlod, nem csak a nyelvvizsgán fogsz vele jó pontokat szerezni, hanem az életben, egy idegen nyelvű állásinterjún is nagyobbak lesznek az esélyeid.

Vagyis: duplán jól jársz, ha komolyan veszed és kicsit elmélyedsz a téma feldolgozásában.

Éppen ezért ne csak arra összpontosíts, hogy megtanuld az ismereteket, szavakat, és hogy mire mit kell válaszolni. Ez jó lesz majd a nyelvvizsgán.

Arra is figyelj oda, miről szól az adott tananyag, milyen tippek, javaslatok, hasznosítható dolgok rejlenek benne. Foglalkozz a téma tartalmi részével is.

Ilyen például az, ha végigveszed a tipikus állásinterjús kérdéseket, és nem csak arra koncentrálsz, hogy angolul vagy németül jó válaszokat adj, hanem arra is, saját magaddal kapcsolatban, egy éles állásinterjún Te mit válaszolnál ezekre a kérdésekre.

Az egyik ilyen kérdés:

Melyek az Ön erősségei/gyengeségei?

Erre magyarul is nehéz válaszolni. Nyilván nem sorolhatsz fel 15 erősséget – az nem hiteles  – és azt sem mondhatod, hogy nincsenek gyengeségeid. Senki nem fogja Neked elhinni.

Elég, ha egy erősségedet emeled ki:

„I can work on my own.” vagy „I am an excellent team-worker.”

A gyengeség pedig olyan gyengeség legyen, ami nem fogja az esélyeidet gyengíteni egy állásinterjún. Ha ismered a Star Wars univerzumot, akkor ez a mondat is biztosan megvan: ”Tartsd a távolságot, Csuvi, de úgy, hogy ne vegyék észre, hogy tartod a távolságot.”

Na, a válasz a kérdésre pont ilyen. Nevezz meg egy gyengeséget úgy, hogy az ne tűnjön túl nagy gyengeségnek.

„Sometimes I have problems with managing my time.” vagy „My English skills need some improvement.”

Az alábbi kérdés is ott lehet a tipikus állásinterjús kérdések között. A „feladvány” helyes válasza:

                      

A másik kettővel az a baj, hogy Téged minősítenek. És nem pozitív jelzőkkel. Mindkét rossz válasz Rólad szól: Te nem kaptál elég pénzt (Miért megérdemelted volna? Olyan volt a munkaköröd? Olyan volt a végzettséged? Nem ebben egyeztetek meg az elején?); a főnök volt a bunkó – kvázi másra kened a dolgot (Te mindent megtettél, hogy jól meglegyél a főnökkel?).

Ha nem is gondolod úgy, de egy állásinterjún el kell hitetni a másik féllel azt, hogy Neked fontos az az állás, és ezért hajlandó vagy sok mindent megtenni, kész vagy a kompromisszumokra, és a cég is jól jár azzal, ha Téged vesz fel.

 

Köztudott, hogy a munkáltatók többsége

– legyen az egy valódi, vagy egy képzeletbeli, szituációs – olyan munkatársakat szeretne, akiknek van valamilyen szakmai (munkával kapcsolatos) tapasztalata. Ha pályakezdő vagy, friss diplomával a kezedben, úgy érzed, nincs sok dolog, amit fel tudsz mutatni.

Dehogy nincs. Az alábbi ábrán ilyeneket látsz. Sőt, még azt is láthatod, ezek a ’munkák’ milyen készségekhez segítettek hozzá.

„A nyelvvizsga az csak egy papír”

Sokan ezzel érvelnek, vagy csak ezzel bújnak ki az alól, hogy nyelvvizsgát tegyenek.

Szerintem nem csak egy papír. Hanem annak is a bizonyítéka, hogy VALAMIT ELÉRTÉL. VALAMIÉRT MEGKÜZDÖTTÉL. Akár erődön felül is, de MEGCSINÁLTAD.

Egy nyelvvizsga megszerzése nem csak azzal jár, hogy jól begyakorlod a feladatokat. Az is benne van, hogy mialatt készülsz, rendszerezed a tudásodat, szisztematikusan összegyűjtöd, megtanulod a legfontosabb szavakat, kifejezéseket, és egy-egy szituációs feladatba helyezbe minden a helyére kerül.

Lezárod a nyelvtanulási folyamatot. Innentől kezdve nem fog frusztrálni, hogy 10 éve tanulsz egy nyelvet, de minek. Célod nincs vele, de muszáj tanulni. Viszont azt sem szeretnéd, ha nyomtalanul tűnne el az a 10 év. Valamit azért fel kellene mutatni.

Ha valamit fel tudsz mutatni, azt külföldön egy önéletrajzban az ’achievement’ kategóriában lehet feltüntetni. Az ’achievement’ jelentése: eredmény, teljesítmény, véghezvitel, befejezés.

Pályakezdőként nem sok ’achievement’-et tudsz felmutatni, de egy nyelvvizsga lehet az.

Bizonyítja, hogy

-milyen szinten beszélsz egy idegennyelvet,

képes vagy küzdeni egy kitűzött cél elérése érdekében,

céltudatos vagy, és ha valamit elkezdesz, azt be is fogod befejezni.

Mindegyik hasznos tulajdonság lehet, amikor egy menő állást szeretnél megpályázni.

Arról nem is beszélve, hogy van olyan HR-es, aki a beadott pályázatok alapján egyből kiszórja azokat az önéletrajzokat, amelyekben nincs benne a nyelvvizsga-bizonyítvány megléte. Ki tudja, lehet, hogy a fenti okok miatt.

És hiába mondod, hogy pedig Te jól beszélsz angolul vagy németül, bizonyítani már nem lesz lehetőséged.

Az álláskeresés témakörhöz is tartozik 30-40 olyan szó, ami fontos ahhoz, hogy megfelelően tudj beszélni témáról.

Az alábbi 2 linken egy német és egy angol ’álláskeresős’ szókártya-gyűjteményt találsz. Regisztráció után már használhatod is őket.

Angol szókártyák 

Német szókártyák

Amennyiben tényleg angol nyelvű állásinterjúra készülsz, figyelmedbe ajánlom a mini-tréninget, amely erre a témára összpontosít. (Német nyelvű is lesz, elkészítése folyamatban van).

Applying for a job – mini tréning

Ha pedig kipróbálnád magad egy MAJDNEM ÉLES ÁLLÁSINTERJÚn, jelezd itt: [email protected]

 Azért majdnem, mert velem beszélgetnél, egy képzeletbeli állásinterjú keretében.

És azért éles, mert olyan kérdéseket tennék fel Neked, azon a szinten, ahogyan az egy angol vagy német nyelvű állásinterjún is történne.

Az „interjú” 15 percet venne igénybe. Az időpontokat a Lépjünk szintet a nyelvtanulásban csoportban fogod látni.

Jelezd nekem a részvételi szándékodat október 31-ig. Amennyiben az első 5 bátor nyelvtanuló között jelzed ezt a szándékot, a majdnem éles állásinterjút díjmentesen veheted igénybe.

 

    Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

    0 hozzászólás

    Egy hozzászólás elküldése

    Kapcsolódó cikkek

    A próbavizsga

    A próbavizsga

    Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

    6. témakör: Értékesítés

    6. témakör: Értékesítés

    Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

    Csöbörből vödörbe?

    Csöbörből vödörbe?

    Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
    Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.