Grafikonelemzés a  nyelvvizsgán

 

Összefoglalás képpen, miről is esett szó a GRAFIKONOKKAL kapcsolatban az elmúlt 2 hétben.

Tényleg ennyi. Nem kell túlgondolni. Még lehet, hogy a 40 szó túl sok is. 20 szóval már kerek grafikonelemzéseket lehet összehozni. Csak meg kell találni, melyik az a 20 szó.

A 2 igeidő sem túlzás. Főleg az angolosok kevernek bele Present Perfect-et, nem tudom, miért. Vizsgán nem találkozol ennyire aktuális adatokkal. Egy üzleti megbeszélésen el lehet képzelni, hogy  van értelme a jelenlegi tendenciákról beszélni, de egy vizsgán nincs.

Ha németes vagy, Neked is elég, ha csak az egyik múlt időt használod, de azt használd jól, helyesen. Annak az 5 igének a múlt idejét simán meg lehet tanulni még annak is, aki gyengébb németes.

                                

Ami mindent visz, az a szerkezet. Ez sem nagy kaland, megtanulható, begyakorolható.

Ha nincs szerkezet, szétesik az egész. Nem egyszer láttam vizsgáztatóként, hogy a vizsgázó is belekeveredett a mondanivalójába. Kétszer mondott el valamit, vagy kihagyott lényeges dolgokat. Ráadásul én sem tudtam rajta segíteni, mert már az elején elvesztettem a fonalat.

A grafikonelemzéses feladat egyik nagy előnye, hogy monológ. Itt nincsenek kérdések, váratlan helyzetek, amire fel kell készülni. Tehát nem zökken ki a vizsgázó, szépen el tudja mondani, amit begyakorolt.

Ha begyakorolja. Valamiért sokszor tapasztalom azt, hogy ez a feladat megy a leggyengébben, pedig abszolút megtanulható, és begyakorolható. Még annak is, aki gyengébb németes vagy angolos. A feladatnak ezt az előnyét – és azt, hogy monológ – ki kell használni.

Igen, én is ilyen képet vágtam, amikor sok-sok évvel ezelőtt anyagokat kerestem, hogy fel tudjam készíteni a hallgatókat a grafikonelemzés feladatra. Ha nem volt felsorolva 40 ige (különböző árnyalatok a növekedésre, csökkenésre) akkor egy sem.

Aztán az évek folyamán letisztult a dolog, és kiderült (a felkészített hallgatóim vizsgaeredményeiből, és a vizsgákon adott pontszámokból), hogy elég ezeknek az igéknek a töredéke is.

Tény, hogy vannak bonyolult grafikonok. Első ránézésre azt sem tudja az ember, mit lát. Ha eleget gyakorolsz, akkor arra is rájössz, hogy nagyjából mindegyik grafikontípusról ugyanazokat a dolgokat lehet elmondani.

                                    

A bonyolultabbakhoz nyilván jól jön a segítség, mert nem mindig lehet ’józan paraszti ésszel’ megoldani egy összetett ábra elemzését.

A segítség (felkészítő tanár vagy felkészítő anyag) ahhoz is jó jöhet, hogy valaki észrevegye azokat a hibákat, amelyek a gyakorlás során fel sem tűnnek.

Ilyen angolban a ’grow up’ ige konzekvens használata arra, ha valamelyik érték növekszik. És ez nem helyes, hiszen ez az ige teljesen mást jelent. A vizsgázók sokszor nem veszik észre, hogy hibáztak.

Előfordul az is, hogy az adatokat rosszul értelmezik. Egy jó példa erre az ’index’-es grafikonok, ahol minden 0-ról vagy 100-ról indul. Sokan úgy kezelik ezeket a grafikonokat, mintha egy sima vonaldiagramról beszélnének, pedig nem egészen úgy kell őket értelmezni.

Egyébként kérdezni sosem bűn. Ha olyan mértékegység vagy meghatározás van a grafikonon, ami nem világos, rá lehet kérdezni.

Velem is előfordult már, hogy én sem tudtam pontosan megmondani, mert egy olyan mértékegység szerepelt az ábrán, ráadásul rövidítve, amit nem hiszem, hogy laikus valaha láthatott. De nem okozott gondot, elmondtam a vizsgázónak, hogy én sem tudom, mit jelöl a rövidítés, de ettől még el tudja mondani a folyamatokat. És így is lett.

Szó esett még arról is, hogy vannak olyan grafikonok, melyek a szókincsbővítést és az ismeretek bővítését is elősegítik.

Ezeknél érdemes alaposabban végigböngészni, milyen kategóriák szerepelnek. A későbbiekben jól jöhetnek egy szituációs feladatban is, vagy a szakmai társalgás vizsgarésznél is.

A grafikonok tehát egy egyszerű feladatnak tűnnek, de azért van pár dolog, amire oda kell figyelni, ha az ember jól akarja megoldani a feladatot.

Ha kíváncsi vagy, mennyire vagy tájékozott vagy felkészült, akkor Neked való a Grafikonelemzés Tudáspróba. Regisztráció után neki is állhatsz.

Itt találod őket: Angolos tudáspróba, Németes Tudáspróba

Ha már megvan az elmélet, és önállóan szeretnél gyakorolni egy kicsit, nézd meg a Gyakorló feladatok a grafikonelemzéshez című tréninget. Nézz bele az ingyenes leckékbe! Ha úgy gondolod, hasznos lehet számodra, a tréning megvásárlása után neki is állhatsz a feldatoknak.

Itt találod őket: Angolos gyakorló; Németes gyakorló

Amennyiben még az ’út elején állsz’, és teljeskörű szolgáltatásra van szükséged, figyelmedbe ajánlom a Grafikonelemzés című tréninget.

Benne van minden, amivel egyedül is fel tudsz készülni erre a vizsgarészre: elmélet – magyarázó videókkal, külön lecke mindegyik típusú grafikonhoz, ellenőrzőlistás feladatok.

A tréninghez kapsz 2 x 60 perc online konzultációt velem, hogy szóban is gyakorolni tudd a grafikonelemzést, illetve feltehesd a kérdéseidet.

Nézz bele az ingyenes leckékbe! Ha úgy gondolod, hogy belevágsz, vásárold meg a tréninget. Ezt követően 2 hónapod lesz rá, hogy elsajátítsd az anyagot.

Itt találod a tréningeket: Grafikonelemzés – angol, Grafikonelemzés – német

Sikeres nyelvtanulást és felkészülést!

 

    Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

    0 hozzászólás

    Egy hozzászólás elküldése

    Kapcsolódó cikkek

    A próbavizsga

    A próbavizsga

    Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

    6. témakör: Értékesítés

    6. témakör: Értékesítés

    Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

    Csöbörből vödörbe?

    Csöbörből vödörbe?

    Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
    Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.