3.témakör: Munka

Nézzük, miről volt szó az elmúlt 2 hétben.

Ha idegennyelveket tanulsz, kötelező elem, hogy a saját munkádról megfelelően tudj beszélni. Akár hétköznapi szituációban, amikor egy külföldi kollégádnak, ismerősnek számolsz be a munkahelyedről. Akár egy állásinterjún, ahol arról kell beszélned, az eddigi munkakörödben mik voltak a fő feladataid.

Akár egy nyelvvizsgánsaját magaddal kapcsolatban; egy szituációs feladatban, ahol egy kitalált személy munkájáról kell beszélned.

 

Mit mondj el a munkádról?

Ne ess abba a hibába, hogy a célnyelven ugyanazt és ugyanúgy akard kifejezni, ahogyan azt az anyanyelveden tennéd. Legtöbbször ez is akadályozza a gördülékeny kommunikációt: ugyanazt akarod elmondani, ugyanúgy, mint magyarul, de a tudásod még nincs azon a szinten, ezért megtorpansz.

Hiába vagy még csak B2 szint közelében, feltétlenül el szeretnéd mondani a céged bonyolult nevét, tevékenységét, és a beosztásodat, és ez nem mindig sikerül.

Igazából nem is az a lényeg, hogyan hívják a céget, ahol dolgozol. Lehet, hogy nem is tudod jól elmondani, vagy annak, akinek mondod, az semmi információval nem szolgál – ezért el is hagyhatod.

Mondhatod például, hogy a KVGY-nél dolgozol, de valószínűleg csak a kaposvári magyarok fogják tudni, miről van szó. Nincs is értelme magyar mozaikszavakat angolul vagy németül emlegetni.

Egyszerűbb, ha azt mondod, egy közepes méretű magyar cégnél dolgozol, ami elektronikai alkatrészeket, termékeket gyárt. A cég tevékenysége sokkal fontosabb infó, mint a neve. (Kivéve persze, ha a Microsoft-nál vagy fejlesztőmérnök. Ott azért meg lehet említeni…).

Ez nem bonyolult, még egy ’sima’ nyelvvizsgán sem.

A beosztásnál ugyanez a helyzet. Lehet, hogy nincs is rá megfelelő szó, vagy annyira speciális, hogy csak te fogod tudni, miről beszélsz. Ha ez a helyzet, mondd el, hogy nem tudod a megfelelő szót, de valami olyasmi, hogy … és mondj egy hasonló beosztást.

Tedd hozzá, hogy mik a feladataid. Az is sokat segít, és úgyis meg fogják kérdezni. Ha nem beszélhetsz róla, mert titkos (volt már ilyen) akkor mondd el azt. A lényeg: beszélj.

Legyél kreatív, mindenképpen kommunikálj és egyszerűsítsd le a mondanivalódat a saját idegennyelvi tudásod szintjére.

 

A feladataid említésekor kerüld a felsorolást!

 

Minden témánál örök érvényű tanács: ha 3 dolgot szeretnél megemlíteni egy nyelvvizsgán, említsd őket külön mondatban.

Ha megkérnek, hogy mondd el, milyen feladataid vannak a munkád során, foglald külön mondatba azokat a feladatokat.

A felsorolással – egy nyelvvizsgán – több probléma is lehet:

  1. Nem tudod meggyőzni a vizsgáztatót az amúgy választékos nyelvtudásodról.
  2. Rövid ideig tart. És akkor jön egy újabb kérdés. Ha ott is csak felsorolsz, még egy, és még egy. Előbb-utóbb pedig olyan kérdés jön, amire tényleg nem tudsz válaszolni.
  3. Idétlen helyzetbe is kerülhetsz: egy felsorolásnak nincs különösebb hangsúlyozása, így a beszélgetőpartnered (a vizsgáztató) nem fogja tudni, befejezted-e már, vagy mondani akarsz még valamit. És mindketten vártok.

A hétfői posztokban konkrét példát is találhattál – angolul és németül:

       

 

Legyél tisztában a feladataiddal!

Vagy annak a feladataival, ami lenni szeretnél. Nem egyszer találkoztam olyan vizsgázóval, aki miután elmondta, menedzser szeretne lenni, nem tudta elmondani azt a 3-4 dolgot, ami tipikusan egy menedzser feladata.

Egy szakmai nyelvvizsgán – ahol nem csak az idegennyelvi tudást kell mérni, hanem a szakmait is – ez azért hiányosságnak számít.

Tanulj meg új, érdekes, nem hétköznapi szavakat a munkáddal, munkahelyi feladataiddal  kapcsolatban.

Az érdekes, jól fizető és társai helyett használd ezeket:

herausfordernd, abwechslungsreich, überfordernd

Mondd el bátran a negatívumokat is.

Vannak olyan szavak, melyek frappánsan fejeznek ki egy-egy munkahelyi szituációt. Magyarul csak körülírni lehet őket. Ilyen ez a kettő is:

         

A ’rewarding job’ olyan munka, aminek az elvégzése jó érzéssel tölti el az embert. Itt nem a pénz a lényeg, hanem az a plusz, amit a munka elvégzése ad. Ha például valakinek átadod a tudásod és megtanítasz neki valamit (tanár) vagy megtermeled az embereknek az élelmiszert (gazdálkodó).

A ’job security’ meg azt a fajta munkahelyi biztonságot jelenti, ami azt eredményezi, hogy akár innen mehetsz nyugdíjba. Nem fognak kirakni a cégtől azért, mert már nincs szükség a munkádra – mondjuk a robotok vagy a mesterséges intelligencia miatt.

Ha ’Freiberufler’-ként dolgozol, szabadúszó vagy: nincs egy fix cég, ahol dolgozol, és nincs egy fix munkaadód. Több megbízónak is dolgozhatsz – akár egy időtartamban.

Amennyiben a munkaszerződésed ’befristet’, akkor egy határozott időtartamra alkalmaz téged a cég. Ha a szerződés lejár, lehet, hogy új munkahelyet kell keresned.

 

Tájékozódj a témában

A munka és az álláskeresés téma is hálás téma, mert a tankönyvi, nyelvtanulós anyagokon kívül az ’életből’ is nagyon sok ismeretet lehet átvenni – és felhasználni a nyelvvizsgán.

Ilyen volt Daniel Abrahams posztja, amit a  LinkedIn felületén találtam: 10 Phrases in a Positive Workplace.

Ez a 10 kifejezés nagy segítség lehet a való életben, ha vezető beosztásban vagy, de legalábbis vannak beosztottjaid, akiket időnként MOTIVÁLNI kell a pozitív munkahelyi légkör megteremtésével.

Nyelvtanulás és nyelvvizsga szempontjából is tudod hasznosítani ezeket a kifejezéseket:

  1. Tanulj meg párat, amivel igazán életszerűvé tudsz majd tenni egy szituációs feladatot a nyelvvizsgán, vagy gyakorlás közben.
  2. Gondold át, mi rejlik a kifejezések mögött (elismerés, bizalom, hibák beismerése, segítségnyújtás, ösztönzés stb.) és máris lesz mondanivalód, ha megkérdezik „milyen egy jó munkahelyi légkör” vagy „Ön szerint milyen az ideális munkahely.

Autentikus ’segédanyagok’

 

Csütörtökön egy cikkre hívtam fel a figyelmedet. Ha elolvastad, sok hasznos információhoz juthattál az alternatív munkaidőkkel, munkarendekkel kapcsolatban.

A cikk nagyon jó: összeszed mindent, amit el lehet mondani ezekről az egyre népszerűbb munkavállalási formákról. Nagyon jó a szókincse – igényes, szakmai, de maximálisan érthető.

Az ötleteket ezekre mind fel lehet használni:

  • a szituációs feladatnál (főnöknek el kell magyarázni, mi is az a homeoffice és az miért jó),
  • a szakmai beszélgetésnél (milyen alternatív foglalkoztatási formákat ismer?),
  • vagy akár a levélírásnál (toborzással kapcsolatos tájékoztató levél, foglalkoztatással kapcsolatos panaszlevél stb.) is használhatod
  • képezheted magad, ha ez a szakterületed – hiszen a szakmai idegennyelvi tudásnak pont ez a lényege: simán megérted az angol, német egyéb nyelven megírt szakmai irodalmat.

A cikket itt találod:

 https://www.viewsonic.com/library/business/8-types-of-flexible-work-arrangements-explained/

 

A grafikonokból, ábrákból is nagyon jó ötleteket  lehet szerezni 1-1 témához. Ez az általános, ‘sima’ angol témáira is igaz. Csak meg kell találni hozzá a megfelelő ábrát.

Szaknyelvi szempontból több információt is ki lehet szűrni az alábbi angolos grafikonból:

Például azt, hogy miért vonzóbbak a kis cégek multikkal szemben: például mert biztosítja a megfelelő munka és magánélet közti egyensúlyt.

A közzétett szerdai németeseknek szólő poszt pedig azt mutatta meg, hogy a grafikonok kiválóan használhatók a szókincs -akár a ‘sima’ szókincs bővítéséhez.

Például megtanulhatod, hogyan lehet egy frappáns szóval kifejezni németül, ha a főnököd rendes, normális hozzáállása van a dolgokhoz: gutes Vorgesetztenverhalten.

 

 

És ha már szókincsbővítés.

A következő héten ezt a témát szeretném körbejárni. Érdemes tehát továbbra is nyomon követni a Lépjünk szintet a nyelvtanulásban csoport tevékenységeit.

Sikeres nyelvtanulást – nyelvoktatást!

 

    Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

    0 hozzászólás

    Egy hozzászólás elküldése

    Kapcsolódó cikkek

    A próbavizsga

    A próbavizsga

    Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

    6. témakör: Értékesítés

    6. témakör: Értékesítés

    Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

    Csöbörből vödörbe?

    Csöbörből vödörbe?

    Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
    Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.