4. témakör: Gazdaság

 

A téma önmagában nehéz.

Általában keveseket érdekel – még azok közül is, sajnos, akik gazdasági szakmai nyelvvizsgára készülnek.

A másik probléma, hogy nehéz ’belőni’, milyen mélységig kell tisztában lenni a témával, hiszen ez mégiscsak egy nyelvvizsga.

Az kevés, ha jól beszélsz angolul vagy németül, de nem tudod elmondani a legalapvetőbb gazdasági mutatókat, vagy egy szituációs feladatban egymással össze nem függő dolgokat mondasz.

Ha angol gazdasági könyveket bújsz, az meg lehet, hogy túl sok, és felesleges. Egy angol nyelven írt makroökonómia könyv nem biztos, hogy hatékonyan fel tud készíteni egy nyelvvizsgára (is).

Röviden: senki nem várja el Tőled, hogy egy szakmai nyelvvizsgán Te oldd meg 8 percben a világ gazdasági problémáit, de vannak alapvető ismeretek, melyeket TUDNI KELL – akár a szakmai nyelvvizsgán, akár egy szakmai beszélgetés során.

Az elmúlt 20 év vizsgáztatói tapasztalatai alapján az alábbi ismereteket emelném ki:

Ami még fontos, – mindig el is mondom a tanítványaimnak – amíg a vizsgára készülnek, próbáljanak meg odafigyelni a körülöttük zajló eseményekre; érdeklődjenek kicsit jobban a gazdasági élet történései iránt.

Amennyiben ez a célnyelven történik (hírek, újságcikkek, podcastok stb.) egyből megkaphatod az éppen használatos, ’trendi’ szakszavakat.

Előfordulhat, hogy az aktuális magyar vagy világgazdasági helyzetről kérdeznek. Egy szakmai nyelvvizsgán pedig azért elég ciki, ha azt mondod, fogalmad sincs, mi és miért történik.

A legjobb, ha utánanézel, és tényeket mondasz, például az alábbi témakörökben:

 

A gazdaság témakörrel kapcsolatos szavak, kifejezések mellett vannak olyan rövidítések, mozaikszavak is, melyeket MUSZÁJ tudni.

Legtöbbször egy szakmai szövegkörnyezetben is csak a rövidítéseket említik, használják – abból kiindulva, ha szakember vagy, úgyis tudod, mit takar a mozaikszó:

        

Az ábrákon 6-6 alapszó látható. Ha van olyan, akkor érdemes párokban megtanulni az ilyen szavakat, hiszen ha elhangzik az egyik, nagyon valószínű, hogy a másik is előkerül – ha gazdasági szövegkörnyezetről beszélünk:

         

Ahogyan a ’gazdaság’ témakörtől is megijednek a nyelvtanulók, a szakmai nyelvet is rosszul kalibrálják be: Sokan úgy gondolják, a szakmai idegennyelv nehezebb, mint a ’sima’, egy szakmai nyelvvizsgára felkészülni szintén nehezebb, mint egy ’simára’.

Gondolj csak bele: ha általános nyelvet tanulsz általános témákkal, MINDENBEN tájékozottnak kell lenned. Főleg egy ’sima’ nyelvvizsgán.

Meg kell tanulnod pl. az alternatív gyógymódok elnevezéseit az egészség témakörhöz. Mekkora az esélye, hogy Neked a vizsgán kívül valaha is erről kell idegennyelven beszélned?

Ha közgazdásznak tanulsz, akkor is tájékozottnak kell lenned MINDENBEN, AMI A SZAKMÁDHOZ KAPCSOLÓDIK.

Meg kell tanulnod olyan szavakat, idegennyelven, hogy adócsökkentés, kereslet növekedése vagy befektetés, de ezeket gyakran fogod látni, hallani, használni.

Az egyetemi tanulmányaid folyamán, a munkád során, a szakirodalomban. És itt nincsenek árnyalatok, ezek a szavak mindig 1 dolgot fognak jelenteni, az pedig nem fog változni.

Szóval ha választanod kell vagy választani szeretnél, én a szakmai nyelvet javaslom. Annak elsajátítása, gyakorlása mindenképpen hasznosabb a jövőd szempontjából.

Ha megvan a témához tartozó alapszókincs, és tisztában vagy a téma tartalmi részével is, akkor a ’magnós’ feladat sem foghat ki rajtad.

Tedd magad próbára: az alábbi 2 linken 1 német és egy angol nyelvű gazdasággal kapcsolatos hírt hallgathatsz meg. Mindegyikhez tartoznak különböző feladatok is, melyeket érdemes megoldani.

Hohe Preise, niedrige Löhne (Deutsche Welle)

Saudi Arabia to triple VAT (breakingnewsenglish)

Amennyiben vizuális típus vagy, jobban meg tudod jegyezni a dolgokat, ha látod is, érdemes kicsit böngészni az interneten. Rengeteg érdekes, vicces, ugyanakkor érthető videós anyagokat lehet találni – még a gazdaság témakörrel kapcsolatban is.

Az alábbiakban egy német és egy angol videó linkjét találod. Mindkettő nagyon klassz és hasznos.

A linken található videókból azt tudtatjuk meg, mit is jelent a konjunktúra, azaz a gazdasági folyamatok hogyan változnak.

Was bedeutet Konjunktur?

Business Cycle Phases

Ideális szaknyelvet tanuló egyetemistáknak és szakmai nyelvvizsgára készülőknek.

Ha van ilyen ismerősöd, oszd meg vele is a bejegyzést.

Sikeres nyelvtanulást!

    Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

    0 hozzászólás

    Egy hozzászólás elküldése

    Kapcsolódó cikkek

    A próbavizsga

    A próbavizsga

    Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

    6. témakör: Értékesítés

    6. témakör: Értékesítés

    Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

    Csöbörből vödörbe?

    Csöbörből vödörbe?

    Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
    Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.