Újévi fogadalmák

 

Amikor a lányom még kisgyerek volt, rongyosra kellett nézni vele a micimackós filmeket. Na jó, nem kellett, mert szívesen néztük.

Főleg január elsején, amikor jól esett a semmittevés meg a tévézés. Az egyik részben Micimackó a fogadalmak helyett használta így a szót: FOGADALMÁK. Gondolom, neki így volt értelmes, így hordozott valamiféle jelentést.

A fogadalom alapvetően egy ígéret valamilyen jövőben megtörténő cselekvéssel kapcsolatban. Valamit csinálni fogok, vagy valamit nem fogok többé csinálni.

Ilyenkor év végén, vagy inkább az év elején sokakban felébred a késztetés, hogy leszokjanak a cigiről, elkezdjenek sportolni vagy egészségesebben éljenek.

Talán 10 %-nak sikerül. A többi feladja – 1-2 hónap után – de olyan is van, aki el sem kezdi.

És ez nem feltétlenül az ő hibájuk.

Lemondani valamiről, vagy elkezdeni valami újat mindig nehéz. Főleg akkor, ha nem látod a végét, mert úgy gondolod, innentől kezdve örökre szól.

 

A FOGADALMAK betartásának 2 akadálya van: NINCS MÉRHETŐ CÉLja, és NINCS FIX HATÁRIDEJE.

Saját magamból kiindulva: ha nem tudom, PONTOSAN mit kell csinálnom, és nincs megszabva, hogy meddig, akkor mindig az utolsó helyre fog csúszni, és SOHA nem lesz meg.

 ’Lefogyok.’ OK, de mennyit és mikorra?

’Elkezdek sportolni.’ Jó, de milyen gyakran? Minden nap? Hetente egyszer?

’Egészségesen fogok táplálkozni.’ Rendben van, de már holnap reggeltől? És akkor már soha többé nem ehetek egy jó pörköltet?

 

A cél mondjuk megvan. Egy darabig menni fog, aztán jönnek a családi ebédek, baráti összejövetelek és lőttek a fogyásnak.

A sport is megy, de a munka vagy család miatt előbb-utóbb kimarad az egyik alkalom, aztán a másik, és aztvbeszed észre, hogy már 1 hónapja nem voltál edzeni.

Az egészséges táplálkozás is addig tart, amíg tudsz rá időt szánni. Amint visszazökkensz a munka vagy tanulás világába, jön a rendszertelen gyorskaja.

Mennyivel teljesíthetőbb az, ha mérhető céllal rendelkező és fix határidővel rendelkező fogadalmakat teszel:

 ’Lefogyok 5 kilót február 2-ig.’

Vagy

’Januárban és februárban hetente 2-szer elmegyek az edzőterembe.’

Vagy

’A hétvégeken egészséges ételeket fogok főzni / hetente csak 2x eszek húst.’

 

Ugye, így már nem néz ki olyan elrettentőnek?

 

A nyelvtanulás is előfordul az újévi fogadalmak között.

’Megtanulok angolul.’ ’Elkezdek németül tanulni.’

Ezek a fogadalmak ugyanazzal a problémával küzdenek: nincs mérhető cél, nincs fix határidő.

Mindkettő ahhoz vezet, hogy egy idő után feladod.

 

Mit szólnál egy ilyen fogadalomhoz:

’2024-ben nyelvvizsgát szerzek.’

Sőt, tovább megyek, legyen még konkrétabb a dolog:

’2024-ben megszerzem a gazdasági szakmai nyelvvizsgát.’

A mérhető cél, teljesítmény: egy nyelvvizsgabizonyítvány, ami igazolja, hogy alkalmas vagy bármilyen üzleti szituációban szóban és írásban kommunikálni. Ez nem csak Neked lesz értékes, hanem a munkaadódnak is.

A fix határidő: a 2024-es év.

Amennyiben a Zöld út nyelvvizsgát választod, 3 lehetőséged van a megmérettetésre – márciusban, májusban és októberben.

Te döntöd el, hogy mennyi időt szánsz a felkészülésre: 3, 5 vagy 10 hónapot. De egy biztos: ha jól csinálod, október végére megcsinálod, és kipipálhatod a tennivalók vagy fogadalmak listáján.

A jó hír, hogy ezt a célt nem egyedül kell elérned. Tőlem megkaphatsz hozzá minden segítséget. Akár van már angol- vagy némettanárod, akár nincs.

Első lépésként tedd meg, hogy követed a Gorm szaknyelvi tréningek facebook oldalamat. Így értesülhetsz mindazokról az információkról, tanácsokról, amiket a szakmai nyelvvizsgával kapcsolatban tudni érdemes.

Ha naponta szeretnél hasznos ismeretekhez jutni, akkor csatlakozz a Lépjünk szintet a nyelvtanulásban nevű csoporthoz.

Sikeres nyelvtanulást!

    Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

    0 hozzászólás

    Egy hozzászólás elküldése

    Kapcsolódó cikkek

    A próbavizsga

    A próbavizsga

    Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

    6. témakör: Értékesítés

    6. témakör: Értékesítés

    Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

    Csöbörből vödörbe?

    Csöbörből vödörbe?

    Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
    Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.