5. témakör: Cégek, Vállalkozások

 

A hét eleji posztban leírtam, hogy ez a kedvenc témám.

Ezen kívül ez a legszerteágazóbb téma is egyben.

És nem utolsó sorban az egyik legfontosabb.

Főleg akkor, ha még nem dolgoztál cégnél, nagy cégeknél; nem vezettél saját vállalkozást, és nem voltál még felelős pozícióban. Tehát nincs semmi tapasztalatod. Így csak abból tudsz táplálkozni, amit a nyelvórákon vagy a tréningjeim segítségével elsajátítasz.

Hogy mi mindenhez kellenek a cégekkel kapcsolatos alapvető ismeretek?

Nézzük:

A cég bemutatása

Ha nem tudod, milyen infókat kell ilyenkor egy vállalkozásról megadni, nem fogsz tudni jó levelet írni, vagy eljátszani egy szituációt. Tegyük fel, hogy mindkettőben be kell mutatni a vállalkozásodat. De az is ciki, ha nem tudsz 4 épkézláb mondatot mondani arról a cégről, ahol a szakmai gyakorlatodat végzed.

         

 

Részlegek, osztályok

Ha fogalmad sincs, hogy mit csinál pontosan egy értékesítési vagy humán erőforrás részleg, nehezen tudsz majd megbirkózni egy olyan szituációs feladattal, melyben egy képzeletbeli állásinterjún veszel részt, vagy az új asszisztensednek kell PONTOSAN elmondani, mik lesznek a feladatai.

       

A keddi kérdésre adható válaszok:

           

Mérföldkövek

Ha csak sejted, mi zajlik egy cégnél, amely kiadáscsökkentést tervez, vagy mi történik akkor, ha egy vállalkozás terjeszkedik, bajban leszel a szituációs feladatoknál. Nem tudsz majd érvelni, nem tudsz majd másokat meggyőzni, mert nem fogod tudni, mit is kellene mondanod.

     

Együttműködési formák

Ilyen például a franchise. Akár hiszed, akár nem, 10 vizsgázóból 7 nem tudja jól megoldani a feladatot, mert nem tudja, mi a franchise lényege. Ha nem tudod, nem fogsz tudni érdemben hozzászólni sem a társalgás, sem pedig a szituációs feladatban. Függetlenül attól, hogy melyik szerepet kapod: aki eladja, vagy aki megveszi a franchise jogot.

Új trendek

Hogyan tud egy cég ’zölden’ működni? Mitől lesz egy cég családbarát? Az ember ezeken nem szokott nagyon sokat elgondolkodni, úgyhogy nehéz rögtönözni. Amennyiben tájékozottnak tartod magad, és nyitott szemmel jársz a világban, észleled azt, ami körülötted zajlik, akkor nincs baj.

De a legtöbben sajnos nem ilyenek. Nekik óriási segítség, ha valaki (mondjuk én) összeszedi helyettük ezeket az infókat.

     

A céges témával azért is érdemes foglalkozni, mert akár a nyelvórákon, vagy a nyelvvizsgákon eljátszott szituációk segítségével felmérheted a szakmai és a nyelvtudásodat – nagyobb kockázat nélkül.

Gondolj bele, nem a külföldi ügyféllel kell élesben társalognod, de a gyakorlással nagyon jól fel tudsz készülni ezekre a jövőbeni megbeszélésekre. És mikor arra kerül a sor, nem fogsz megijedni a feladattól, tudni fogod, mit és hogyan mondj.

 

A bejegyzést a gazdasági témákhoz készített gondolattérképek egy-egy részletével egészítettem ki. A Gondolattérképek c. gyorstalpaló tréningben a teljes térképen kívül egy a térképhez tartozó leíró szöveget és a szöveg hanganyagát lehet megtalálni mind a 15 témában. Ezekből a szövegekből és a térképekből minden ismerethez hozzá lehet férni, ami szükséges.

Ha gazdasági nyelvet tanulsz, vagy szeretnéd ezt a területet fejleszteni, de nem készülsz nyelvvizsgára, sokat segíthet, hogy nem Neked kell mindennek utánanézni. Átnézed, átolvasod, meghallgatod, és bővíteni tudod a szaknyelvi ismereteidet.

Amennyiben nyelvvizsgára készülsz, hasznos kiegészítés lehet a gondolattérképekhez a szituációs feladatokkal kapcsolatos ’ötletbörze’: a jövőben több videót is szeretnék készíteni a szituációs feladatokkal kapcsolatban. Ha ezekről nem szeretnél lemaradni, kövesd a facebook oldalamat itt: Gorm szaknyelvi tréningek.

Ha nem tanulod, hanem tanítod az angolt, vagy a németet, és érdekel a gazdasági szaknyelv, vagy vannak a témában érdekelt tanítványaid, netán szeretnél valakit felkészíteni egy szakmai nyelvvizsgára, nagyon sok időt spórolhatsz meg magadnak a gondolattérképekkel.

Egyrészt azért, mert nem Neked kell összeválogatni az infókat. Ha valamelyik témához nem elég , ami a térképen van, a szövegből egyértelmű lesz, mit miért írtam oda.

Másrészt azért, mert ezek az információk biztosan szükségesek a szaknyelvi tudáshoz. Nincs benne felesleges ismeretanyag. Nem kell túlterhelned a tanítványaidat.

Az már csak egy plusz, hogy a 15 témáért 2 magánóra árát kell kifizetned. Nekem ennél sokkal több időmbe került összegyűjteni ezeket az ismereteket. Ha nyelvtanuló vagy, a nyelvtanulástól veszed el az időt. Ha nyelvtanár, akkor meg a magánóráidtól.

További információért kattints ide: Angol gondolattérképek; Német gondolattérképek

Sikeres nyelvtanulást!

 

    Ha szeretnél hozzászólni a fenti témához, tedd meg itt:

    0 hozzászólás

    Egy hozzászólás elküldése

    Kapcsolódó cikkek

    A próbavizsga

    A próbavizsga

    Miért érdemes próbavizsgát tenni egy ‘éles’ nyelvvizsga előtt? A bejegyzésben elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha először egy próba-nyelvvizsgára fizetsz be.

    6. témakör: Értékesítés

    6. témakör: Értékesítés

    Mennyire szakmai egy szakmai nyelvvizsga? A bejegyzésből megtudhatod, milyen ismereteket kell elsajátítanod az ‘értékesítés’ témakörhöz, ha szakmai nyelvvizsgára készülsz.

    Csöbörből vödörbe?

    Csöbörből vödörbe?

    Ahogy az egyetemisták és az idegennyelv tanulás helyzetét elnézem – szerintem igen. Nagyon is. 20 éve vagyok nyelvtanár egy egyetemen. 20 éve nézem a kínlódást az egyetemeken történő nyelvoktatással kapcsolatban – voltak jó pillanatok, döntések, de sajnos ezek nem voltak hosszú életűek. A bejegyzésben a jelenlegi helyzetről írom le a véleményem, remélem, sok gólyához eljut.

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    10 dolog, amiből kiderül, vizsgaérett vagy-e

    Ha már meghoztad ezt a (helyes) döntést, hogy szakmai nyelvvizsgát teszel, ne puskázd el a lehetőséget. Sokan próba-szerencse alapon cselekednek: befizetik, hátha sikerül. Ha nem, max. elbukják a vizsga árát, és automatikusan befizetik a következő vizsgát – ami így halmozva azért nem egy kis összeg.
    Ha Te nem így szeretnéd intézni, – mert sokkal jobb dolgokra is el tudnád költeni a pénzt – és szeretnéd, hogy elsőre meglegyen a nyelvvizsga, olvasd végig az alábbi ’ellenőrzőlistát’.